Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministarstvu branitelja u fokusu je svaka žrtva II. svjetskog rata i poraća

Vojne počasti za pokop ostataka iz masovnih grobnica tražile su općine
25. studenoga 2018. u 23:16 37 komentara 1397 prikaza
Tomo Medved
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ministarstvo hrvatskih branitelja na naš upit izvijestilo nas je da su odgovorili na dopis pučke pravobraniteljice Lore Vidović, koja se požalila da joj tri ministarstva (MUP i MU spremaju odgovor) ne odgovaraju na upite o relativizaciji zločina i simbola NDH

Tomo Medved Ministar u Vukovaru Medved: Od Srbije tražimo informacije o masovnim grobnicama

Od MHB-a traženo je očitovanje o pokopu posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata i poraća uz vojne počasti u 2018., pa i pripadnika ustaške vojske. Radi se o pokopima 9. i 14. rujna u Višnjici i Vagancu. Od 2013. u nadležnosti MHB-a je i istraživanje masovnih grobnica temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, koji je usklađen  s međunarodnim humanitarnim pravom. 

Trajno zbrinjavanje/pokop ekshumiranih posmrtnih ostataka zakonska je obveza koju Ministarstvo provodi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave (JLS) koji su dužni osigurati mjesto za pokop. "Nažalost, nijedna zakonska odredba ne određuje način pokopa, odnosno obred/protokol", navodi MHB. S JLS dogovaraju izgradnju grobnice/kosturnice na njihovu mjesnom groblju i o njihovu trošku. Sam obred pokopa uz stručnu pomoć Ministarstva usuglašava se između predstavnika JLS, civilnih udruga i mjesne crkve sukladno lokalnim običajima i mogućnostima.

Lora Vidović, Lovro Kuščević i Davor Božinović KRITIKA PRAVOBRANITELJICE Vidović kritizirala relativizaciju zločina NDH, evo što su odgovorili Božinović i Kuščević

U svemu tomu uloga Ministarstva isključivo je savjetodavna, pa i zahtjev za odavanje vojnih počasti Ministarstvu obrane upućuje JLS. Odavanje počasti pri pokopima i žrtava Drugog svjetskog rata uobičajeno je i u drugim zemljama (Italija, Mađarska, SAD...). MHB je spomenutu zakonsku prazninu uočio tek u rujnu te sada čini sve da to normativno uredi. Za naslove u medijima kažu kako "ne odgovaraju nužno stvarnim činjenicama" jer u Višnjici je riječ o neidentificiranim poslijeratnim civilnim žrtvama, a u Vagancu neidentificiranim ratnim, civilnim i vojnim žrtvama, pri čemu vojnu pripadnost nije moguće sa sigurnošću odrediti iako se za jednu od osam lokacija navodi da se dijelom radi o pripadnicima domobranskih postrojbi. 

U zapisnicima Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku stoji da na jednom tijelu nije utvrđen uzrok smrti, dok su na lubanjama svih ostalih tijela utvrđena perimortalna oštećenja na fragmentima lubanja, a na nekim lubanjama vidljiva su i oštećenja koja upućuju na strijelne rane. Najmanje je pet žrtava ženskog spola. MHB naglašava da vojne i civilne žrtve Drugog svjetskog rata i poraća imaju pravo na dostojno vječno počivalište te je obveza države  dostojno postupanje s njihovim posmrtnim ostacima. Ministarstvu je u fokusu, kažu, žrtva, i to jednako svaka.

>> Pogledajte video o heroju Vukovara Blagi Zadri

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • plavac plavi:

    Antifa Püčka pravobraniteljica, brani partizanske zločince, da se ne otkrije koliko su strašnih zločina napravili (nekoliko stotina tisuća) nad Hrvatima i ne oblježi barem grobišta, jame i rovove u koje su, mnogi još živi, pobacani!!!

  • ronyday:

    Nije sporno da je tito znatno veći zločinac od pavelića, nagori u Europi nakon rata . Tito sa svojim krvnicima je poklao sve ustaše i njihovu rodbinu i one koji su samo spomenuli slovo U, više od MILIJUN nedužnih Hrvata ... prikaži još!a ,a titovi krvnici su nagrađivani boračkim mirovinama i privilegijama, otetiim kućama i imovinom . Na žalost mnogi kao i njihova kopilad još danas uživaju privilegije.

  • baegnian1:

    A možda je netko iz njene obitelji bio jedan od egzekutora tih žrtava.