Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žali zbog odluke

Barišić o odlasku Đikića iz Hrvatske: Meni je svakako žao. Prinos svakog znanstvenika je vrijedan

Ivan Đikić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
13.02.2017.
u 23:11

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne može utjecati na akademsko pravo svakoga člana akademske zajednice da samostalno odlučuje o svom znanstvenom angažmanu"

Ministarstvo znanosti i obrazovanja danas se oglasilo o otvorenom pismu znanstvenika Ivana Đikića koji je najavio da napušta Hrvatsku.

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja izražava žaljenje što gospodin Đikić napušta znanstveni rad u Hrvatskoj. Smatramo da nije bilo razloga za odustajanje od angažmana i želimo da i dalje nastavi davati doprinos razvoju Republike Hrvatske. S ponosom ističemo da Sveučilište u Splitu bilježi značajan porast uspješnosti na svjetskim listama.

Gubitak predstavlja svaki odlazak i odustajanje bilo kojeg člana akademske zajednice od angažmana na zajedničkom cilju prosperiteta države. Međutim, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne može utjecati na akademsko pravo svakoga člana akademske zajednice, kako u zemlji tako i u inozemstvu, da samostalno odlučuje o svom znanstvenom angažmanu", stoji u priopćenju.

Đikić se, podsjetimo, u posljednje vrijeme istaknuo kritikama na račun upravo ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića zbog navodnog plagiranja. Sabor je u petak većinom glasova dao povjerenje Barišiću nakon što je Odbor za etiku u znanosti i visokome obrazovanju odlučio kako je Barišićev znanstveni rad plagiran.

- Meni je svakako žao. U Hrvatskoj ima oko 13 tisuća znanstvenika, ali tako uglednih i značajnih nema tako puno. Prinos svakog znanstvenika je vrijedan i vrijedan je trud svakoga tko može pridonijeti prosperitetu ove zemlje i u tom smislu mislim da je odlazak Đikića - šteta - komentirao je Barišić Đikićevu odluku u emisiji 'Romano Bolković: 1 na 1' na HTV-u.

>> Plenković o Đikiću: Ja sigurno nisam kriv za to, ovo je slobodna zemlja

>> Znanstvenik Đikić pisao premijeru Plenkoviću: Barišić ne može više biti ministar, mladi napuštaju Hrvatsku jer nemaju povjerenja u društvo

Komentara 43

GU
gunđo
22:24 13.02.2017.

Sretan mu put i neka se ostavi politike i u potpunosti posveti znanosti.Na žalost podjeljeni smo i kod znanstvenika kada se odluče za neke političke opcije.

DU
Deleted user
23:11 13.02.2017.

Mladi bi trebali slijediti taj primjer. U Hr nema buducnosti za postene.

LA
lakočemo
01:13 14.02.2017.

riješite se svih pa živite sami sa sobom,sve što je dobro ste upropastili samo naprijed drugovi na dobrom ste putu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije