Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonski Brod

Ministarstvo: Zagađenje nije došlo iz rafinerije

sb
Ivica Galovic/PIXSELL
01.10.2013.
u 13:43

Meteorološki pokazatelji upućuju da izvor povećanja koncentracija čestica nije došao iz rafinerije, javljaju iz ministarstva

Vezano za povećanje koncentracija lebdećih čestica sinoć u Slavonskom Brodu očitovalo se Ministarstvo zaštite okoliša i prirode

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Na mjernoj postaji Slavonski Brod tijekom večeri 30. rujna 2013. došlo je do naglog porasta koncentracija lebdećih čestica PM2,5. Prema izvještaju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda maksimalna zabilježena koncentracija iznosila je 1302 mikrograma/m3, u 23 sata. Povišene koncentracije mjerene su do 1.10. u 6 sati ujutro nakon čega je uslijedio ponovni pad koncentracija na razinu oko 2 mikrograma/m3. Tijekom mjerenja povišenih koncentracija puhao je slab vjetar sjeverozapadnog smjera, dakle iz smjera Slavonskog Broda prema BiH, te je padala slaba kiša.

Stoga, ovi meteorološki pokazatelji upućuju da izvor povećanja koncentracija čestica nije došao iz rafinerije. Mogući izvori su lokalna ložišta, no budući da je povećanje izmjereno kasno navečer vjerojatnost takvog slučaja je upitna. Ne možemo isključiti ni kvar mjernog uređaja te smo zbog toga zatražili izvanredni obilazak mjerne postaje i dijagnostiku stanja mjernog uređaja, kako bismo bili sigurni u ispravnost rada mjernog uređaja. Kontaktirali smo i Upravu Rafinerije nafte Brod iz koje smo dobili informacije da u rafineriji nije bilo nikakvih akcidentnih situacija niti bilo kakvih drugih neuobičajenih aktivnosti. Obavijestili su nas i da je 24.9.2013. obustavljen rad postrojenja za preradu sirove nafte sukladno planu rada rafinerije zbog toga što su kapaciteti postrojenja za preradu sirove nafte veći nego kapaciteti postrojenja koja dorađuju poluproizvode. No neovisno o tome, među postrojenjima koja su u radu je i postrojenje za pročišćavanje otpadnih plinova, tzv. „CLAUSS“.

>>\'Oduzeto nam je temeljno ljudsko pravo na čist zrak\'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije