Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.10.2016. u 08:45

Kad i istaknuti lijevi intelektualac kaže da se rađa tragično malo djece, zna se gdje smo...

Osnivanje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku mogao bi biti jedan od ključnih zaokreta nove Vlade, iako bi bilo bolje da je politika poslušala struku i demografiju odvojila od socijale.

Je li novo ministarstvo tek prva dobra vijest ili znak da se Plenkovićeva Vlada kani uhvatiti u koštac s demografskim problemima koji u zemlji staraca prijete potopu zdravstvenog i mirovinskog sustava, znat će se kad budu poznati planovi novog resora i tko će ga voditi. Hrvatska si više ne može priuštiti luksuz pasivnosti jer je voda došla do grla.

Ubrajamo se među najstarije nacije svijeta, u zemlji se rađa manje djece nego ikad i usto državu dodatno drma iseljavanje mladih. Kad savjetnik Hrvatske gospodarske komore, lijevi intelektualac Davorko Vidović, kaže da se u Hrvatskoj rađa tragično mali broj djece i da se nalazimo pred dramatičnim problemom kako osigurati ljude koji će u ovoj zemlji raditi, zna se koliko je sati. Oni koji mantraju da ćemo problem riješiti isključivo uvozom radnika zaboravljaju argumente demografa da to zemlju košta više nego populacijska politika jer stranim radnicima i njihovim obiteljima treba osigurati krov nad glavom i sva socijalna prava iz proračuna i treba ih integrirati, a usto kako ćemo konkurirati razvijenim zemljama u privlačenju stranih radnika, koji će radije otići u bogatije zemlje, osobito visokokvalificirani?

Da se problem može riješiti samo uvozom radnika, ne bi Francuska i Švedska gotovo stoljeće vodile populacijsku politiku i davale silne novčane poticaje obiteljima s djecom, praćene mjerama iz radnog zakonodavstva. Je li Hrvatska spremna za suvremenu populacijsku politiku i ravnomjeran razvoj zemlje, znat će se kad budu poznati planovi novog ministarstva i koliko će politika slušati struku.

Do tada će biti posprdnih izjava na račun novog ministarstva u kojem će oni koji ne vide dalje od nosa vidjeti samo “ministarstvo za bušenje kondoma” ili nepoćudnu kraticu u njegovu nazivu koju je kreirala njihova mašta.

>>'Hrvatska je u stanju demografskog sloma, treba nam novi odnos države prema obitelji!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije