Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo Erjavcu: Takve izjave bi trebalo izbjeći

– Sada, čini se, Slovenija želi nametati jednostrana rješenja i njima vršiti pritisak da se arbitraža nastavi – navodi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova
13. studenoga 2015. u 16:14 66 komentara 6504 prikaza
slovenija, ograda, žica, izbjeglice
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je na izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca.

Podsjetimo, Erjavec je jučer izjavio da granica između Hrvatske i Slovenije još nije određena i da će je tek odrediti arbitražni sud u Den Haagu i odbacio kao "naivne" tvrdnje da Slovenija treba pomaknuti dijelove protumigrantske žičane ograde na hrvatsko-slovenskoj granici za koje Hrvatska tvrdi da su na njezinu teritoriju.

– Ministarstvo vanjskih i europskih poslova jučer je prosvjednom notom Republici Sloveniji uputilo oštar prosvjed zbog činjenice da je Slovenija protupravno postavila bodljikavu žicu na teritoriju Republike Hrvatske u području Sutle, u blizini graničnog prijelaza Harmica te u području rijeke Bregančice, kod graničnog prijelaza Bregana Naselje te je upućen zahtjev da Slovenija bez odlaganja ukloni bodljikavu žicu sa teritorija Republike Hrvatske. Postavljanjem bodljikave žice Slovenija je svjesno povrijedila teritorij Republike Hrvatske, koji čak i prema slovenskim službenim geodetskim evidencijama ne pripada Republici Sloveniji, što je poznato slovenskim dužnosnicima.

Iako smo u razgovoru s otpravnikom poslova Veleposlanstva Republike Slovenije u RH napomenuli da se izbjeglička kriza ne bi smjela koristiti u sporu o razgraničenju i kako bi trebali izbjegavati situacije koje bi mogle dovesti do incidenata na granici, izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca idu u prilog onome što bi se svakako trebalo izbjeći, a to je korištenje humanitarne krize i sudbina ranjivih skupina za provociranje incidenata koji slovenskoj strani očito služe za daljnje pritiske na međunarodna pravosudna tijela radi nastavka kontaminiranih postupaka – ističe Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

U nastavku podsjećaju da je ''Slovenija svojim postupcima teško povrijedila arbitražni sporazum na način koji je bez presedana i koji je vrlo jasan na snimkama razgovora između ovlaštene predstavnice Slovenije i jednog arbitra, nakon čega je Republika Hrvatska pokrenula postupak za prestanak arbitražnog sporazuma i od tada ga više ne primjenjuje''. 

– Slovenija je pozvana da s Hrvatskom započne razgovore o drugom načinu rješavanja graničnog pitanja, u skladu s visokim međunarodnim standardima, jer samo se na taj način može doći do pravog, kvalitetnog i trajnog rješenja ovog otvorenog pitanja. Arbitraža koju spominje ministar Erjavec nepopravljivo je kompromitirana da bi mogla donijeti odluku koja bi bila relevantna za Hrvatsku, odnosno koja bi mogla biti prihvatljiva i provediva.

Izjave i ponašanje slovenske strane pokazuju da je Republika Hrvatska bila u pravu kada je odlučila povući se iz arbitražnog postupka, jer slovenskoj strani, što pokazuju i posljednji događaji, nije bilo u interesu spor o granici riješiti u neovisnom arbitražnom postupku, nego je i za vrijeme njegova trajanja na protupravan način nastojala utjecati na odluku Arbitražnog suda. Sada, čini se, Slovenija želi nametati jednostrana rješenja i njima vršiti pritisak da se arbitraža nastavi.

Rješavanje otvorenih pitanja na nepristran i vjerodostojan način i u skladu s međunarodnim pravom od presudnog je značaja za dobre odnose između Hrvatske i Slovenije, kao i za ostale države na Jugoistoku Europe pa i šire, i Hrvatska se upravo za to zalaže – zaključuje Ministarstvo. 

>> Erjavec: Hrvatska svojim postupcima dokazuje da je sve dalje od Schengena

>> Erjavec: Granica između Hrvatske i Slovenije još nije određena

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • jadransko:

  Do kada če se Hr svađati sa susjedima,na samo Slovencima,sa svima.Nigdje nisu određene granice.Dajte počnite stavljati ograde umjesto da kritizirate Slovence,jer kad se granice zatvore,a to hoće sigurno,sve te izbjeglice,koje ludo misle šta dobro ih čeka u Eu-evo prosvjedi u ... prikaži još! Nizozemskoj zbog toga što nema Tv itd,ostat će u Hr,i šta ćeš onda Ostojiću?

 • fixnixx:

  Odmah poslati Raketnu topovnjaču Petar Krešimir iV u Savudrijsku valu na "sporno" područje i ostati dok ne maknu žicu sa Hrvatske zemlje. Zabraniti ribarenje slovencima na spomenutom području.

 • Avatar Agramer77
  Agramer77:

  poslat tenkove i pregazit tu zicu i gotovo!kakve su ovo idiotarije???