Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministarstvo: Uvećane plaće zdravstvenim radnicima koji rade s Covid bolesnicima

Ministarstvo je zatražilo od svih ravnatelja zdravstvenih ustanova izvješće o provođenju navedene odluke Vlade, a ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da svi moraju biti pravedno plaćeni za svoj rad
16. siječnja 2021. u 15:01 1 komentara 589 prikaza
Karlovac: Odjel za COVID karlovačke bolnice
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Svi zdravstveni djelatnici u Hrvatskoj koji rade s Covid-19 bolesnicima, dobit će pravedan obračun uvećanog iznosa za odrađeno vrijeme i bit će im svima plaćeno u skladu s Odlukom Vlade RH, priopćeno je u subotu iz Ministarstva zdravstva.

Zagreb: Izjave za medije nakon sastanka Stožera civilne zaštite RH i Vlade Još uvijek treba biti na oprezu Markotić: Ako će virus, koji je kružio dosad zaraziti sto ljudi, onda će mutirani zaraziti 170 ljudi

Ministarstvo je zatražilo od svih ravnatelja zdravstvenih ustanova izvješće o provođenju navedene odluke Vlade, a ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da svi moraju biti pravedno plaćeni za svoj rad.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Vlada RH 7. prosinca 2020. Odlukom o posebnoj nagradi radnicima u sustavu zdravstva, koji pružaju zdravstvenu skrbi oboljelima od bolesti COVID-19, utvrdila posebnu nagradu u iznosu od 10 posto od osnovne plaće, a koja se isplaćuje za vrijeme koje je radnik proveo na obavljanju poslova s oboljelima od bolesti COVID-19.

Video: 11 vrlo čestih simptoma COVID-a o kojima baš nitko ne govori

Dodatno, kako radnici u sustavu zdravstva ne bi bili zakinuti, točkom III. Odluke, omogućeno je da se umjesto uvećane satnice od 10 posto, za to razdoblje, radnicima može isplatiti tromjesečni prosjek plaće, ako je to za njih povoljnije.

VLADIMIR DUGALIĆ PROF. DR. VLADIMIR DUGALIĆ 'Misliti da nas Bog kažnjava nespojivo je s vjerom, a ‘cjepne putovnice’ grubo bi kršile ljudska prava'

Imajući u vidu da visina osnovne plaće ovisi o koeficijentu složenosti poslova radnog mjesta, različit je i iznos vrijednosti posebne nagrade pojedinim radnicima u sustavu zdravstva, dodaje se u priopćenju.

"Odgovornost za raspored radnika, kao i vrijeme koje su radnici proveli s oboljelima od bolesti COVID-19 je u isključivoj nadležnosti ravnatelja zdravstvenih ustanova. Radnici se raspoređuju u skladu s potrebama pojedine ustanove vezano uz skrb o pacijentima oboljelima od bolesti COVID -19 te se njihov raspored rada utvrđuje unaprijed. Stoga im za vrijeme u koje su raspoređeni na rad s COVID-19 pacijentima,  i pripada navedeno uvećanje", ističu iz Ministarstva. 

"Vlada RH i Ministarstvo zdravstva ovom su Odlukom omogućili da se svim djelatnicima koji skrbe o oboljelima od Covid-19 uvećaju primanja“, rekao je ministar Vili Beroš

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1135 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 MINISTAR ZDRAVSTA Beroš: Ne mogu reći da će 1. veljače doći do popuštanja, to će ovisiti o brojnim faktorima

"Na ravnateljima bolnica i stručnim službama je odgovornost da prate evidentiranje vremena djelatnika provedenog u covid odjelima, te da se pravilno obračunavaju iznosi i na vrijeme isplaćuju. Opetovano sam na to upozorio ravnatelje zdravstvenih ustanova kako bi se izbjegli nesporazumi“, dodao je Beroš.

Ministarstvo zdravstva zatražilo je od svih ravnatelja izvješće o provođenju navedene odluke Vlade kako bi se utvrdilo stvarno stanje, te ujednačila primjena Odluke o posebnoj nagradi radnicima s COVID-19 oboljelima.

Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?