Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijava DORH-u

Ministarstvo: Uber krši porezne propise u Hrvatskoj

Uber
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL
12.04.2017.
u 09:45

Ministarstvo prometa traži da DORH provjeri ima li u poslovanju Ubera u RH elemenata kaznenih djela i/ili prekršaja

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zatražilo je postupanje DORH-a u vezi poslovanja Ubera u Hrvatskoj. U dopisu DORH-u koji je potpisao ministar Oleg Butković navodi se da Ministarstvo u okviru svojih zakonskih ovlasti poduzima radnje vezane za poslovanje tvrtke Uber Croatia, kao i odgovornih osoba tog društva te s njima povezanih pravnih i fizičkih osoba za koje je inspekcijskim nadzorom utvrđeno počinjenje prekršaja iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu. Stoga, navodi se, Ministarstvo moli da DORH u okviru svojih zakonskih ovlasti i nadležnosti poduzme radnje i postupanja tako da utvrdi postoje li u poslovanju društva Uber Croatia, njegova osnivača društva Uber B.V. iz Nizozemske te s njima povezanih pravnih i fizičkih osoba u RH elementi počinjenja kaznenih djela i/ili prekršaja u smislu da ta trgovačka društva pomažu parterima-vozačima koji koriste Uber aplikaciju u počinjenju protupravnih radnji vezanih za odredbe Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

U dopisu DORH-u objašnjava se da Zakon o prijevozu u cestovnom prometu izričito propisuje uvjete pod kojima pravna ili fizička osoba – prijevoznik može obavljati javni prijevoz putnika u unutarnjem cestovnom prometu. Takva osoba, navodi, mora biti upisana u sudski, odnosno obrtni registar i mora posjedovati licenciju za obavljanje djelatnosti prijevoza. U prijavi se navodi i da je dosadašnjim inspekcijskim nadzorima utvrđeno da vozači-partneri Ubera nemaju ishodovane licencije te da obavljaju prijevoz putnika koji ima elemente autotaksi-prijevoza bez odgovarajuće dozvole, taksimetra, da prijevoz obavljaju osobe koje za to nisu odgovarajuće stručno osposobljene i to vozilima koja nemaju ispunjene posebne uvjete za takav prijevoz. U prijavi piše da inspekcija cestovnog prometa ima saznanja i o marketinškom oglašavanju uporabe aplikacije Uber na području RH iza kojeg stoji tvrtka Uber Croatia, čime se vozačima-partnerima omogućuje protuzakonit rad. U Ministarstvu izražavaju sumnju u kršenje poreznih propisa RH s obzirom na to, kako se navodi, da se prijevozne usluge plaćaju preko transakcijskih računa u Nizozemskoj. U Uberu nisu htjeli komentirati prijavu uz objašnjenje da nemaju nikakve službene informacije o njoj.•

>> Tužili Uber: Zavaravaju kupce i nedopušteno se oglašavaju

>> 'Uber će u Hrvatskoj za dvije ili tri godine imati deset tisuća vozača'

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar mr.sc.Vaso
mr.sc.Vaso
11:15 12.04.2017.

dali se netko iz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture vozio Uberom? Ja jesam, i svaki puta sam dobio račun, od radio-taxija nisam još nijednom nisam. Dali vi iz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ,mislite da je normalno da sa Plesa do Zagreba platite 200KN onim šerifima iz Gorice?

ST
stefj
10:07 12.04.2017.

Opet se staje u obranu jedne kaste i direktno se staje na put napretku... Uber je prema korisniku izuzetno transparentan, isto tako i prema državi. Nema muljanja s PDV-om, neizdavanja računa, a korisnici zapravo sami izreguliraju loše stvari, izbace loša vozila i vozače... Ovo zadnje najviše smeta taksiste, mogućnost biranja tko će te voziti, mogućnost ocjenjivanja usluge. Ja ne znam čovjeka koji nije imao neugodna iskustva s raznim taxi službama i gdje se vlo malo može napraviti... Osim toga, jedna taxi služba utočište je bivših policajaca i vojnika, rođačkih veza, što donosi visoku dozu bahatosti, neprofesionalnosti, čak i kriminala...

BD
Big Daddy
13:24 12.04.2017.

Samo bih upozorio da Vecernji vec dva dana za redom objavljuje anti-uber clanke. Bilo bi u redu da se čuje i druga strana tj. da je se pozove na komentar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije