Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upisi

Ministarstvo popustilo: Mali umjetnici imat će dodatne bodove

balet
Anto Magzan/Pixsell
06.12.2012.
u 18:00

Diskriminacija: Za upis u srednju školu 2013./2014. sportaši su imali bodove, ali ne i glazbenici i plesači

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta popustit će pod pritiskom roditelja budućih srednjoškolaca i profesora te će ponovno dopustiti da se učenicima pri upisu u srednju školu boduje pohađanje osnovnih plesnih i glazbenih škola.

Tristotinjak, od ukupno osamsto primjedbi i prijedloga, dobilo je ministarstvo zbog te diskriminatorne odredbe koja se pojavila u nacrtu prijedloga Odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2013./2014.

Revoltirani zbog odluke

Roditelje i profesore revoltirao je prijedlog u odluci kojim se učenicima plesnih i glazbenih osnovnih škola ukidaju dva dodatna boda za upis u srednju školu. Samo jedan bod trebali su dobiti oni učenici koji žele upisati umjetničke škole. Istovremeno, učenici sa sportskim uspjesima skupljaju bodove za upis u bilo koju školu. Učenici koji osvoje prvo, drugo ili treće mjesto na državnom ili međunarodnom natjecanju ostvaruju od tri do jednoga boda, a osvajanje prvog mjesta na županijskom natjecanju donosi jedan dodatni bod.

Vrhunski sportaši prve, druge ili treće kategorije dobivaju tri boda, vrhunski sportaši četvrte i daroviti pete kategorije dva te daroviti sportaši jedan dodatni bod.

Raskoljeno povjerenstvo

Pomoćnica ministra za osnovno i srednje školstvo Ankica Nježić nije željela otkriti čija je ideja bila diskriminiranje malih umjetnika i sportaša, no kazala je da se pri izradi spomenutog nacrta već "raskolilo" povjerenstvo od 20 članova koje je pisalo taj nacrt.

– Ta je ideja na kraju prevagnula. Jako, jako puno primjedbi dobili smo zbog te ideje – kazala je Ankica Nježić, a na pitanje hoće li onda mijenjati takav prijedlog, kazala je da ne može samostalno odgovoriti.

– O tome mora raspraviti povjerenstvo i reći svoje, a ministar donosi zadnju odluku. No zbog svega smo na tragu da to promijenimo – kazala je A. Nježić, naglasivši da imaju niz kvalitetnih primjedbi koje će uvrstiti u odluku. Javna rasprava bila je gotova u ponedjeljak te A. Nježić očekuje da će gotovu odluku imati do kraja prosinca.

>>Jovanović: Za upis u srednje škole trebat će dobra internet-veza

Ključne riječi

Komentara 10

OB
-obrisani-
20:46 06.12.2012.

A mladi glazbenici pogotovo....buduće kraljice i kraljevi domaće estrade.....zna se čiji je to potpis...hihi...da im slučajno harač ne zamre....

ĐB
đuka_begović
18:08 06.12.2012.

jedino mjerodavno i pošteno za upis u srednje škole je mala matura......ostalo su sve svinjarije i gluposti.....zašto? jer smo mi takav sjeb.... narod. .............

RD
Red Dufrense
22:17 06.12.2012.

dodatne bodove za upis trebaju imati samo oni koji se trude cijelu osnovnu školu a ne kojekakvi sportaši. Iz OŠ izađe oko 80 % svakakvih sportaša koji se na kraju ne posvete učenju i misle da bez velikih odricanja mogu postati nešto. E pa takvi vam završe kao Al Bundy bez znanja i bez karijere. Znanje mora biti jedino mjerilo prilikom upisa u srednju školu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije