Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOĆE LI PETRAČ PRIJE VREMENA NA SLOBODU

Ministarstvo: Odluku o pomilovanju donosi samo predsjednik RH

mesić petrač
Željko Hladika i Saša Zinaja
08.12.2009.
u 14:28

Iz Ministarstva pravosuđa objašnjavaju da je čin pomilovanja u ovlasti predsjednika Republike Hrvatske, a da je uloga Ministarstva pravosuđa u tom postupku, kao jedinoga Vladina organa koji sudjeluje u postupku pomilovanja, isključivo stručna i tehnička.

Postupak pomilovanja pokreće se na temelju pojedinačne molbe osuđenika. Molbe se podnose Ministarstvu pravosuđa, ali odlučivanje o pomilovanju u isključivoj je nadležnosti predsjednika Republike. Predsjednik Republike donosi svoje odluke o pomilovanju kao aktu milosrđa potpuno samostalno, pri čemu mu pomaže Komisija za pomilovanja koju sam imenuje, ističe u svojem današnjem priopćenju Ministarstvo pravosuđa nakon brojnih medijskih upita o mogućem pomilovanju Hrvoja Petrača.

Naime, u javnosti je odjeknula mogućnost da predsjednik Stjepan Mesić udovolji zahtjevu Hrvoja Petrača za pomilovanjem, koje bi ga iz zatvora izbavilo četiri godine prije isteka kazne na koju je osuđen zbog otmice sina generala Vladimira Zagorca.

Navedeno je izazvalo negodovanje i zaprepaštenje, ali i aktualiziralo spekulacije o bliskim odnosima predsjednika Mesića i Petrača koji mu je navodno bio i donator u predsjedničkim kampanjama.

Odluku o Petraču prepustiti budućem predsjedniku

O tome neki od predsjedničkih kandidata, ujedno zastupnika u Saboru, imaju vrlo jasan stav. Tako Ivo Josipović (SDP) smatra da odluku o pomilovanju Hrvoja Petrača  predsjednik Mesić treba ostaviti budućemu predsjedniku.

I Andrija Hebrang (HDZ) smatra da bi za opći ugled Hrvatske u svijetu, posebice kad se borimo za poglavlje 23, bilo korisno da predsjednik Mesić odluku o pomilovanju prepusti budućem predsjedniku države.

A Vesna Pusić (HNS) tvrdi da u ovom trenutku Hrvoje Petrač ne bi bio prva osoba koju bi kao predsjednica pomilovala. Stoga, ako se nisu stekli zakonski uvjeti, preporučuje predsjedniku Mesiću da to ne razmatra.

Dok Damir Kajin (IDS), inače blizak Mesićevim stavovima, kaže  "ne želim vjerovati da je to moguće. Stoga je moj savjet predsjedniku Mesiću da bježi od Hrvoja Petrača te da ga ne pomiluje".

Ministarstvo pravosuđa samo tehnička i stručna potpora

Iz Ministarstva pravosuđa također objašnjavaju da je čin pomilovanja u ovlasti predsjednika Republike Hrvatske, a da je uloga Ministarstva pravosuđa u tom postupku, kao jedinoga Vladina organa koji sudjeluje u postupku pomilovanja, isključivo stručna i tehnička.

Ono na temelju izvještaja iz više izvora i prema unaprijed utvrđenim objektiviziranim kriterijima daje svoj prijedlog o svakoj podnesenoj molbi za pomilovanje sukladno Zakonu o pomilovanju. Predsjednikova Komisija za pomilovanja nije vezana prijedlogom Ministarstva pravosuđa, a konačnu odluku o pomilovanju donosi sam predsjednik, naglašavaju iz resornog ministarstva.

Dodaju i da Ministarstvo pravosuđa u potpunosti poštuje ustavne i zakonske ovlasti predsjednika Republike u postupku pomilovanja i neće obznanjivati ni komentirati svoje prijedloge u povodu pojedinih molbi za pomilovanje prije nego što predsjednik o njima odluči.

Dragutin Lesar (nezavisni zastupnik) tvrdi da eventualna odluka predsjednika Mesića o pomilovanju Hrvoja Petrača nije prihvatljiva.

- Ako je i od Mesića, previše je - poručuje Lesar.

Komentara 35

IB
Ivana Brkić Ćubela
16:37 08.12.2009.

Koliko baterija staje u njega? Neočekivano pitanje koje sam postavio bas juce na Knez Mihajlovoj nekoj napucanoj Gospodji koja nosi malog civava psa u torbici i troši prosečnu platu u Srbiji na \"Fifijeve\" Kozmetičare,Odelca i Veterinare! Jao gospodjo, što Vam Vam je lepa kuca, skoro ko prava! A koliko baterija staje u njega?!? Molim!?!

DO
doklerbo
16:40 08.12.2009.

Emisali, Zakaj nisi probao dali je musko ili zensko,te kojoj vjeroispovijesti pripada?.

DO
doklerbo
16:36 08.12.2009.

Tirol, Ima njih dosta koji su se obogatili na nas racun,dok je neko bio u rovovima i branio Hrvatsku neko je pljackao i plasirao novce gde treba.Oni su izdajice,stoka, da svom covijeku uzme kruh ispred usta to su b a a n d e. Od rata do danas nasa je politika bila ravna nuli,biti ce i dalje dok se neustane pa silom braniti svoj standard zivota.Vi niste nabrojali koliko ima multi milionera,koji mirno spavaju,oni nemaju griznju savjesti,dok sused nema sta skuhati za rucak \"Oni su nama dobro skuhali\"!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije