Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nisu prolongirali rok

Ministarstvo odgovorno što ravnatelji škola protuzakonito obnašaju dužnosti

 Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, barišić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
03.01.2017.
u 00:15

Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, svi ravnatelji škola od 1. siječnja 2017. morali su imati licencije

Iako su ih po važećem Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi od jučer morali imati, nijedan ravnatelj škole u Hrvatskoj nema licenciju.

Odgovornost za to ne snose oni, nego mjerodavno Ministarstvo obrazovanja koje nije na vrijeme izmijenilo postojeći zakon, odnosno prolongiralo rok za licenciranje ravnatelja.

Kao što se zna, taj rok je već jednom prolongiran jer se kasnilo s pripremom uvođenja licencija, a tek prije nekoliko dana stručna radna skupina predložila je model licenciranja ravnatelja, kojim se, među ostalim, predlaže i specijalistički studij. Ravnateljima nije jasno zašto Ministarstvo nije na vrijeme promijenilo zakon i ponovno odgodilo licenciranje.

– Odluka o licenciranju bila je ishitrena jer Vlada koja ju je donijela nije učinila ništa da se licencije uvedu, osim što je u zakonu napisala tu jednu rečenicu da ih moramo imati – prokomentirao nam je jedan od ravnatelja, naglašavajući da je cijela priča s licenciranjem ravnatelja u “maniri nezrelih poslodavaca koji svoje podanike drže u strahu”.

U Ministarstvu kažu da svi ravnatelji ostaju na svojim mjestima, a oni kojima mandat istekne prije promjene Zakona o odgoju i obrazovanju, dužnost će obnašati kao vršitelji dužnosti.

Komentara 1

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
01:37 03.01.2017.

Kom je u Hrvatskoj skola i odgoj vazno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije