Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministarstvo odgovorno što ravnatelji škola protuzakonito obnašaju dužnosti

Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, svi ravnatelji škola od 1. siječnja 2017. morali su imati licencije
03. siječnja 2017. u 00:15 1 komentara 1501 prikaza
 Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, barišić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iako su ih po važećem Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi od jučer morali imati, nijedan ravnatelj škole u Hrvatskoj nema licenciju.

Odgovornost za to ne snose oni, nego mjerodavno Ministarstvo obrazovanja koje nije na vrijeme izmijenilo postojeći zakon, odnosno prolongiralo rok za licenciranje ravnatelja.

Kao što se zna, taj rok je već jednom prolongiran jer se kasnilo s pripremom uvođenja licencija, a tek prije nekoliko dana stručna radna skupina predložila je model licenciranja ravnatelja, kojim se, među ostalim, predlaže i specijalistički studij. Ravnateljima nije jasno zašto Ministarstvo nije na vrijeme promijenilo zakon i ponovno odgodilo licenciranje.

Pavo Barišić RADIT ĆE SE NA PLURALIZMU Ministar Barišić govorio o reformi obrazovanja: 'Ona uopće nije zaustavljena, prvi korak u nastavku je donošenje akcijskog plana'

– Odluka o licenciranju bila je ishitrena jer Vlada koja ju je donijela nije učinila ništa da se licencije uvedu, osim što je u zakonu napisala tu jednu rečenicu da ih moramo imati – prokomentirao nam je jedan od ravnatelja, naglašavajući da je cijela priča s licenciranjem ravnatelja u “maniri nezrelih poslodavaca koji svoje podanike drže u strahu”.

U Ministarstvu kažu da svi ravnatelji ostaju na svojim mjestima, a oni kojima mandat istekne prije promjene Zakona o odgoju i obrazovanju, dužnost će obnašati kao vršitelji dužnosti.

auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca