Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministarstvo obrazovanja uputilo školama anketu za izbornu lektiru

U priopćenju s izjavom ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak stoji da će anketu za preporuku izborne lektire u sljedeća dva tjedna moći ispuniti svi učitelji razredne nastave, nastavnici hrvatskoga jezika i školski knjižničari putem svojih AAI identiteta
22. veljače 2019. u 17:46 3 komentara 157 prikaza
knjižnica
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je dopis ravnateljima svih osnovnih i srednjih škola s anketom za preporuku izborne lektire, koja će poslužiti i kao temelj za financiranje opremanja školskih knjižnica novcem iz državnoga proračuna, priopćeno je u petak iz ministarstva.

Lektira Učenici opterećeni Kako su s popisa lektire izbrisani Pipi Duga Čarapa, Heidi, Anne Frank i Mali princ

U priopćenju s izjavom ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak stoji da će anketu za preporuku izborne lektire u sljedeća dva tjedna moći ispuniti svi učitelji razredne nastave, nastavnici hrvatskoga jezika i školski knjižničari putem svojih AAI identiteta.

Divjak je objasnila kako anketa ima dva cilja - jedan je što će poslužiti kao temelj financiranja opremanja školskih knjižnica novcem iz državnoga proračuna, ali i dodatnim novcem iz europskih fondova kako bi i školske knjižnice bile spremne za frontalnu provedbu kurikularne reforme od iduće školske 2019./2020. godine.

Drugi je cilj da rezultati ankete, odnosno analiza odabira književnih djela, koje će Ministarstvo znanosti i obrazovanja objaviti u kumulativnom obliku, posluže kao smjernice učiteljima i nastavnicima, s obzirom na upite pojedinih učitelja i nastavnika, kao i zainteresirane javnosti.

Blaženka Divjak i Radovan Fuchs Ministrica odredila lektiru Istina o lektiri za gimnazijalce: Prvi put cjelovit popis

"Međutim, naše uvjerenje je da će, u skladu sa ciljevima Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, velika većina učitelja i nastavnika samostalno izabrati književna djela s obzirom na njihove kompetencije, a i činjenicu da se provodi dodatna edukacija gotovo cijelu godinu prije uvođenja novih kurikuluma", smatra Divjak.

U priopćenju je navedeno kako je u državnom proračunu za 2019. osigurano 5,2 milijuna kuna za opremanje školskih knjižnica, a planirano je i dodatnih 20 milijuna kuna iz europskih fondova.

To su, istaknuto je, bitno veća financijska sredstva u odnosu na, primjerice, 2015. godinu, kada se za knjižnice za osnovne škole osiguralo stotinu tisuća kuna, a isti iznos i za srednje škole.

>> Popis lektire

psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • Avatar prahrvat
  prahrvat:

  napokon pametna odluka. mnoge moje kolege gunđaju ne valja ovo-ono, eto nam sad prilike da sami odlučimo...

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Preporuka zagriženog titoista jugonostalgičara : 1. Vladimir Dedijer: . Novi prilozi za biografiju J.B Tita 2. Edvard Kardelj: Problemi naše socijalističke izgradnje 3. Stipe Šuvar"Bijela knjiga" 4. Vladimir Bakarić:Društvene klase, nacija i socijalizam 5. razni autori:Bilo je časno živjeti s Titom

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Preporuka pasioniranog hrvatskog encikopledista politički neopredijeljenog: 1.Ivo Perić:"Stjepan Radić 1871.-1928." 2. Josip Bratulić: "Djela dr. Ante Starčevića" 3. Vladko Maček: "Memoari" 4.A. Pavelić:"Doživljaji.Kako sam osnovao NDH" 5.Ivi i Slavko Goldstein : "Tito"