Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Incidenti

Ministarstvo obrane: Naši vojnici nisu upali u talibansku zasjedu

vojnik
Reuters/PIXSELL
28.07.2010.
u 16:02

19. kolovoza 2009. afganistanska postrojba upala je u zasjedu krijumčara droge, a naši su instruktori izvlačili ranjene.

Niti je MORH prešutio, niti su naši vojnici upali u zasjedu, niti je bila riječ o talibanima, komentiraju u MORH-u objavu informacije s popularnog WikiLeaksa koji je, u sklopu tisuća stranica posvećenih akcijama američke vojske u Afganistanu, objavio i nekoliko informacija o djelovanju hrvatskoga kontingenta.

Naši gledali s brda

U američkoj informaciji stoji da je hrvatski OMLT (skupina vojnika-instruktora) upao u zasjedu te su zatražili medicinsku evakuaciju zbog dvojice ranjenika. Na temelju te informacije moglo se zaključiti da Amerikanci opisuju kako Hrvati ratuju protiv talibana, a da hrvatska javnost i Sabor o tome nemaju pojma. MORH je optužen da skriva istinu o služenju naših u brdima Afganistana.

Kada se pogleda originalni izvještaj koji su naše postrojbe poslale u zapovjedno središte u Zagrebu, činjenice su drukčije. Tako je 19. kolovoza jedna jedinica naših vojnih instruktora pratila akciju afganistanskog kandaka (bojne afganistanske vojske). Promatrali su je s veće udaljenosti. Kandak je opkolio selo i krenuo u pretragu. Naišli su na otpor, pucano je na njih, a pritom su dvojica pripadnika afganistanske vojske teže ranjena. Pucnjava je kratko trajala, ustanici (vjerojatno šverceri drogom) brzo su se izvukli iz sela, a naši su vojnici stigli kad je već sve bilo gotovo. U svom izvješću kažu: “U vremenu od 22.10 dana 19. kolovoza 2009. izveden je napad pobunjenika iz zasjede na pripadnike 3. kandaka oko 17 km od FOB Ghowrmacha, pri čemu su dva pripadnika teže ranjena, a u njihovu je zbrinjavanju sudjelovao HRV OMLT, nakon čega su isti, intervencijom norveškog MEDEVAC tima zbrinuti u PRT Meymanek...”.

Čije je izvješće točno?

– Našima se, dakle, nije ništa dogodilo, niti je tko pucao po njima, niti je bilo posljedica. Takvih situacija ima mnogo u Afganistanu, javnost izvješćujemo kad se nešto posljedično dogodi, a ovo nije bio takav slučaj – tvrde u MORH-u. U proteklih sedam godina MORH je objavio 15-ak incidenata u kojima su sudjelovali naši vojnici, što se može vidjeti i na web-stranici MORH-a i uvijek je kriterij za objavu bio “posljedica”: stradanje, ranjavanje, napad ili uzvraćanje paljbe. Naši vojnici, inače, izbjegavaju borbene situacije jer im boj nije u mandatu, jedino će uzvratiti budu li ugroženi i napadnuti.

U MORH-u izjave kako HV ondje vodi tzv. tajni rat drže netočnim, no i potencijalno opasnim za sigurnost vojnika HV-a u Afganistanu. Ministar obrane Branko Vukelić potvrđuje da naši nisu upali u zasjedu, nego su izvlačili ranjene Afganistance te da će se vidjeti čije je izvješće točnije – naše ili američko. Priča o zasjedi nije utemeljena na istini, kaže.

Komentara 28

OB
-obrisani-
16:27 28.07.2010.

Josipović i Vukelić: MORH nije tajio podatke, izvješća su točna i egzaktna i u njima stoji da HR vojnici po Afganistanu traže topničke dnevnike a kada sretnu Osamu bin Ladena ili nekog sličnog bježe ili se sakriju iza onih pravih vojnika iz Amerike..

ST
standup
16:59 28.07.2010.

Sudis´po sebi ,..eu-jovanez, i skrivas´se izad VL-Hr. ??

PO
power123
20:53 29.07.2010.

Pa naravno da nisu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije