Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
do 50 kuna po testu

Ministarstvo kulture do 1. rujna sufinancira brze antigenske testove za koncerte

Zagreb: Koncert grupe Silente u Tvornici Kulture
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL
1/5
18.07.2021.
u 21:00

U Ministarstvu su koncertne programe od interesa za RH definirali kao one s natpolovičnim sudjelovanjem hrvatskih izvođača, kontinuirane i potvrđene prisutnosti u kulturnom životu zemlje, visoke razine kvalitete, namijenjene različitim dobnim profilima publike. Sufinanciranje će se do 1. rujna provoditi u obliku bespovratnih sredstava, do 50 kuna po provedenom antigenskom testu posjetitelja.

I dok na Jadranu svi strahuju od toga da bi povećanje broja oboljelih tu regiju moglo pretvoriti u „crvenu“ što bi bio težak udarac turističkoj sezoni, dotle se pokušavaju naći bolja rješenja za manifestacije koje se zasad mogu održavati. Ministarstvo kulture donijelo je odluku da će, u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom, s pet milijuna kuna sufinancirati troškove brzih antigenskih testova u svrhu provedbe koncertnih aktivnosti od interesa za Republiku Hrvatsku. Struka pozdravlja takve mjere.

– Zbog novih uvjeta održavanja događanja, plaćanje testova trošak je koji se nekad prelije na posjetitelje, a nekad na organizatore. Stoga je i više nego dobrodošla pomoć sufinanciranja brzih antigenskih testova koju je najavilo Ministarstvo kulture – istaknuo je predsjednik Zajednice industrije događanja HGK Boris Kovaček, dodavši kako ta industrija očekuje daljnji rad na načinima sigurne realizacije evenata.

Imamo 139 novih slučajeva

Tomo in der Mühlen, predsjednik Zajednice kreativnih i kulturnih industrija HGK, poručio kako je iznimno važno da industrija događanja funkcionira.

– Moramo stalno raditi na poboljšavanju modela prema kojima možemo što bolje organizirati događanja. To je jedini način. U suprotnom, ako ne razvijemo modus kako to možemo izvesti i onemogućimo rad, dovest ćemo se u situaciju da neke iznimke, gdje organizatori ne poštuju mjere, postaju češća pojava, a to nitko u industriji ne želi – naglašava Tomo in der Mühlen i napominje da su upravo eventi velika motivacija i poticaj za cijepljenje mladih.

U Ministarstvu su koncertne programe od interesa za RH definirali kao one s natpolovičnim sudjelovanjem hrvatskih izvođača, kontinuirane i potvrđene prisutnosti u kulturnom životu zemlje, visoke razine kvalitete, namijenjene različitim dobnim profilima publike. Sufinanciranje će se do 1. rujna provoditi u obliku bespovratnih sredstava, do 50 kuna po provedenom antigenskom testu posjetitelja.

– Već su održana brojna događanja bez ikakvog širenja zaraze. To pokazuje da je moguće realizirati velika okupljanja na siguran način i da zbog izoliranih slučajeva ne treba stigmatizirati cijelu industriju – smatra Boris Kovaček koji se nada da broj oboljelih u Hrvatskoj neće rasti toliko da upropasti trud.

A u posljednja 24 sata potvrđeno je u Hrvatskoj 139 novih slučajeva COVID-19, a umrle su dvije osobe, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite. Tjedan dana ranije, bilo je 88 novih slučajeva. Broj aktivnih slučajeva je ukupno 723 (605 prije tjedan dana), a 112 pacijenata je na bolničkom liječenju, od čega ih je 12 na respiratoru što je sedam više nego prošle subote. Najviše je slučajeva i dalje u Dalmaciji, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 38 te u Zadarskoj 29.

Koristi puno veće od rizika

Sa 16. srpnjem utrošeno je 2.906.350 doza cjepiva, a cijepljeno je 39% ukupnog stanovništva, odnosno 47% odraslih. Obje doze primilo je 40,32% odraslog stanovništva. Europska agencija za lijekove objavila je najnovije podatke vezane uz cjepiva protiv COVID-19 odobrena u EU: do 14. srpnja utrošeno je 377,9 milijuna doza cjepiva Pfizer, AstraZeneca, Moderna i Janssen te je prijavljeno oko 407.000 nuspojava. Među njima je i 5201 smrtni slučaj, no nuspojave se ne moraju vezati uz cjepivo; činjenica da je netko imao zdravstvenih problema ili umro nakon cijepljenja ne mora nužno značiti da je to uzrokovalo cjepivo – ističe se u izvješću EMA-e. Znanstvena procjena cjepiva pokazuje da su koristi u zaštiti od bolesti puno veće od mogućih rizika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije