Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforma ZKP-a

Ministarstvo ide u izmjene ZKP-a oko istražnog zatvora, ali ne zato da bi Bandića vratilo u Remetinec

Orsat Miljenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
25.11.2014.
u 13:30

U praksi se pokazalo da je teško provoditi nadzor nad zabranom kontakta sa svjedocima, posebno kad se oni broje u stotinama

Institut istražnog zatvora vrlo će vjerojatno doživjeti zakonske preinake koje bi se ponajprije trebale odnositi na sužavanje prostora za izlazak iz pritvora uz jamčevinu. Jamstvo od 15 milijuna kuna uz koje je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izašao iz Remetinca jedan je, vjerojatno i najveći, povod da se intervenira u zakon.

No kako će institut istražnog zatvora ubuduće izgledati, još se ne zna, ali je sigurno da neće vrijediti za Bandića, nego će njegov status u kaznenom postupku, koji je pokrenut u aferi Agram, biti reguliran prema sadašnjim pravilima. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić potvrdio nam je da se razmišlja o izmjenama ZKP-a, a u sklopu njih i o istražnom zatvoru te pitanju u kojim ga slučajevima jamčevina može zamijeniti.

"Ministarstvo pravosuđa prati provedbu zakona"

– Nema nikakve odluke. Ministarstvo pravosuđa prati provedbu zakona iz svoje nadležnosti pa tako i Zakona o kaznenom postupku (ZKP). Što se ZKP-a tiče, otvorilo se nekoliko pitanja pa i pitanje istražnog zatvora i njegove zamjene uz jamstvo – kaže ministar Miljenić te napominje kako će se na godinu oformiti radna skupina koja će razmotriti aktualna normativna rješenja, njihovu primjenu u praksi i eventualno ponuditi korekcije.

Glavno je pitanje treba li zakon vratiti na staro kada je puštanje iz pritvora uz jamčevinu bilo moguće samo u slučaju da je pritvor određen zbog opasnosti od bijega. Tek reformom ZKP-a i uvođenjem tužiteljske istrage omogućeno je da se uz jamstvo izađe iz pritvora i ako je određen zbog utjecaja na svjedoke te opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. U praksi se pokazalo da je teško provoditi nadzor nad zabranom kontakta sa svjedocima, posebno kad se oni broje u stotinama, a preispituje se i svrhovitost jamčevine kao jamstva da se djelo neće ponoviti.

Na pitanje je li slučaj gradonačelnika Bandića povod za izmjenu zakona, ministar pravosuđa rekao je da su povod konkretni slučajevi, pa tako i Bandićev.

>>Za psihičko nasilje u zatvor do pet godina

>>Bandićevi odvjetnici dižu ustavnu tužbu

>>'Što bi bilo da Bandić i ja krenemo Cesarčevom obaviti nuždu?'

Komentara 4

Avatar MK
MK
13:49 25.11.2014.

Orsat Miljenić - Nije li to taj ministar koji nas je uvjeravao da treba prvo Ustav mjenjati, da bi mogli izruciti Josipa Perkovica i Zdravka Mustaca? ...Ustav se nije mjenjao ali su Perkovic i Mustac izruceni! ...A da je Ustav mjenjan sigurno nebi bili izruceni - nego bi se njima u HR sudilo (i njih oslobodilo). Pa ako Orsat Miljenic sada kaze da mjenja ZKP ali ne radi Milana Bandica - onda si Orsat Miljenic moze misliti sto si ja mislim kada on to govori...

TT
tik tak
14:08 25.11.2014.

Pazite što radite da vam se to nebi obilo o glavu kad siđete s vlasti.Znate onu tko pod drugim jamu kopa?

CE
cenzura
13:58 25.11.2014.

Kolko su puta ovi pravni eksperti (Orsat i Peđa) mijenjali ZKP????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije