Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
masterplan

Ministarstvo i Opća bolnica nisu se odazvali na javnu raspravu

masterplan
Foto: Marija Lovrenc
1/2
08.04.2014.
u 16:09

Smatramo da masterplan ne rješava niti jedan problem hrvatskog zdravstva, da je nerealan, neostvariv i štetan za naše građane – upozorio je župan Tomislav Tolušić (HDZ).

Hrvatske županije nezadovoljne su tzv. masterplanom u zdravstvu, koji će za rezultat imati ukidanje odjela, odlazak liječnika iz bolnica, lošije zdravstvene usluge i štetu za pacijente ako se plan na nacionalnoj razini za desetak dana usvoji. Iz tih razloga, županije će kao osnivači uskoro tražiti sudski epilog problemu i podnijeti ustavne tužbe. Upozorili su to predstavnici Brodsko-posavske, Ličko-senjske, Požeško-slavonske, Šibensko-kninske i Virovitičko-podravske županije koja je u utorak bila domaćinom velike javne rasprave o masterplanu u zdravstvu u Virovitici.

– Mi se ovakvoj viziji hrvatskog zdravstva oštro protivimo. Smatramo da masterplan ne rješava niti jedan problem hrvatskog zdravstva, da je nerealan, neostvariv i štetan za naše građane  – upozorio je župan Tomislav Tolušić (HDZ).

Govoreći o virovitičkoj bolnici, za koju je planirano spajanje sa koprivničkom, do 2016. godine masterplanom se gubi čak 46 posto od ukupnog broja akutnih kreveta, najviše u Hrvatskoj, a njihovom zamjenom za krevete u dnevnoj bolnici Virovitica na kraju ostaje za stotinu ležajeva manje negoli ih ima danas, upozorava T. Tolušić.

Odgovore na pitanja o nerazumljivim dijelovima masterplana sudionici javne rasprave u utorak nisu dobili od mjerodavnih. Iako su na javnu raspravu bili pozvani i ministar zdravlja dr. Rajko Ostojić i sanacijska ravnateljica virovitičke Opće bolnice dr. Marijana Živko, ispričali su se zbog drugih obveza.

>>Masterplan otvorio bitku županijskih centara za prevlast

Komentara 1

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
09:46 09.04.2014.

Javna rasprava - DA - o master planu, financiranju ZZ, raspolaganju sredstvima, upravljanju, kriterijima... strategiji razvoja zdravstvenog sustava... zdravstvenom osiguranju, izlasku iz državne riznice, sustavu kontrole, načinu raspolaganja s 23.000.000.000 kn, ovlastima, nadzoru, sudjelovanju pacijenata u plaćamju ZZ, pravima, dužnostima, obvezama... zdravlju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije