Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skraćivanje liste čekanja

Ministarstvo: Dogodine dostupnija fizikalna terapija

Osijek: Zbog dugotrajnog sjedenja na radnom mjestu javljaju se bolovi
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
20.11.2022.
u 06:32

Hrvatska komora fizioterapeuta traži da pacijenta na fizikalnu terapiju naručuje direktno liječnik obiteljske medicine, odnosno da se poveća dostupnost i skrate liste čekanja tako da se iz naručivanja na tu terapiju izostavi bolnički fizijatar.

Ministarstvo zdravstva najavljuje da će iduće godine posvetiti posebnu pažnju izradi javnozdravstvene mreže u koju će biti uključeno ugovaranje brže i dostupnije fizikalne terapije radi smanjenja dugih lista čekanja, a svoje mjesto u mreži imat će i fizijatri i fizioterapeuti.

Odgovor je to na zahtjeve Hrvatske komore fizioterapeuta koja traži da pacijenta na fizikalnu terapiju naručuje direktno liječnik obiteljske medicine, odnosno da se poveća dostupnost i skrate liste čekanja tako da se iz naručivanja na tu terapiju izostavi bolnički fizijatar. Zbog nepostojanja mreže za fizikalnu terapiju HZZO je sada prisiljen ugovarati fizioterapeute preko djelatnosti fizikalne medicine i rehabilitacije, što, kažu fizioterapeuti, komplicira put pacijenta do terapije.

”Mi bismo htjeli presliku slovenskog modela i za to imamo podršku obiteljske medicine, ali fizijatri se opiru jer gube razlog svoga postojanja. Fizijatara nema u drugim europskim državama”, izjavila je Hini Mirjana Grubišić iz Komore fizioterapeuta. Pozivajući se na Zakon o fizioterapeutskoj djelatnosti, predsjednica Komore kaže da je i sada zadaća liječnika samo indicirati uputnu dijagnozu, a fizioterapeut izrađuje plan i program terapije. Komora fizioterapeuta traži fizikalnu terapiju u domovima zdravlja koju će odrađivati samo fizioterapeuti, na temelju uputnice.

Takvu uputnicu izdavali bi obiteljski liječnici, ali i drugi specijalisti – ortopedi, neurolozi, kirurzi.... Prijedlog da se fizikalnu medicinu spusti na razinu primarne zdravstvene zaštite komentirao je predsjednik Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora Frane Grubišić koji ističe “svu složenost usluga unutar djelatnosti fizikalne medicine i rehabilitacije u kojoj je fizikalna terapija samo jedna od metoda liječenja”. Grubišić kaže da su fizijatri posebno educirani za dijagnostiku, liječenje i praćenje ishoda te je njihova odgovornost puno veća od “uputnice za fizikalnu terapiju”.

U donošenju nove mreže javne zdravstvene službe iduće godine nastojat će se osigurati pravovremena fizikalna terapija, a uzet će se u razmatranje svi prijedlozi, odgovorili su Hini iz Ministarstva zdravstva na upit o jednostavnijem pristupu fizikalnoj terapiji. Ministarstvo planira pozvati na suradnju Hrvatsku komoru fizioterapeuta, Hrvatsko društvo za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje kako bi se izradio najbolji mogući model.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije