Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita okoliša

Ministarstvo će sufinancirati kupnju energetskih učinkovitih perilica, sušilica, hladnjaka...

'25.01.2009.,Zagreb - Skorpikova, ducan bijele tehnike Ekos, perilica,  Photo: Goran Stanzl/Vecernji list'
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
08.05.2015.
u 09:56

Iz Ministarstva zaštite okoliša poručuju kako uskoro kreće i javni poziv za novi program energetske učinkovitosti namijenjen građanima, a to je sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja

– Samo u ovoj godini osigurali smo sredstva za energetsku obnovu 10.000 obiteljskih kuća. Na javni poziv mogu se javiti svi građani i po jednostavnoj i brzoj proceduri dobiti od 40 do 80% bespovratnih sredstava za obnovu fasada, zamjenu stolarije ili, primjerice, solare. Time mogu značajno smanjiti troškove grijanja i hlađenja i živjeti u ugodnijem prostoru. Osim što omogućujemo povećanje kvalitete života našim građanima, čuvamo okoliš i osiguravamo posao za domaće tvrtke i obrtnike koji će biti angažirani na obnovi kuća – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na tribini za građane u Velikoj Gorici.

Zmajlović i Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, sinoć su građanima Velike Gorice predstavili projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša koji se sufinanciraju ove godine, a poseban fokus bio je na programu energetske obnove obiteljskih kuća za koji je prošloga tjedna krenuo javni poziv.

Ove godine na poziv se javlja direktno Fondu po pojednostavljenoj proceduri.

– Za prijavu je potrebno prvo kontaktirati ovlaštenog certifikatora za inicijalni energetski pregled kuće i zatim zatražiti ponudu izvođača radova. Nakon toga se dokumentacija dostavlja Fondu koji će u roku od 45 dana donijeti odluku o odabiru korisnika i dostaviti ugovor – istaknuo je direktor Fonda Sven Müller te dodao kako usluge certifikatora građanima nisu dodatni trošak jer trošak certificiranja snosi Fond.

Iz Ministarstva zaštite okoliša poručuju kako uskoro kreće i javni poziv za novi program energetske učinkovitosti namijenjen građanima, a to je sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka i zamrzivača, a planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja.

>> Je li ovo perilica rublja budućnosti? Ne treba joj struja, pokreće se na pedalu

Komentara 2

U1
ursus_1212
11:57 08.05.2015.

Postoji li sušilica rublja s A+++ ???

I9
ivan.994
00:08 09.05.2015.

U ovakvim natječajima se očituje nepotrebnost državne administracije. Prvo uzmu ljudima porez, a onda im ga kroz razne nepotrebne poticaje vraćaju. Umjesto da jednostavno smanje porez i time cijenu uređaja. Ali moraju uhljebi u ministarstvima nešto raditi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije