Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odgovorili inicijativi

Ministarstva uprave: Gradsko vijeće nadležno za dvojezičnost u Vukovaru

dvojezične ploče
Branimir Bradarić
25.11.2014.
u 13:15

Predstavnici vukovarske građanske inicijative ''Grad, to smo i mi'' predložili su da se na objektima, u kojima se nalaze državne institucije, s jedne strane ulaznih vrata postavi latinična ploča ispisana na hrvatskom jeziku i pismu, a s druge strane višejezična natpisna ploča na kojoj bi naziv iste te institucije bio napisan na mađarskom, njemačkom, rusinskom, srpskom i ukrajinskom jeziku i pismu

Nakon nedavnog susreta s predsjednikom RH Ivom Josipovićem predstavnici vukovarske građanske inicijative ''Grad, to smo i mi'' dobili su i odgovor iz Ministarstva uprave Vlade RH glede predloženog rješenja pitanja dvojezičnosti u Vukovaru.

Predstavnici ove inicijative, kao prijedlog rješenja pitanja dvojezičnosti, predložili su kako bi na objektima, u kojima se nalaze državne institucije, s jedne strane ulaznih vrata bila latinična ploča ispisana na hrvatskom jeziku i pismu, a s druge strane višejezična natpisna ploča na kojoj bi naziv iste te institucije bio napisan na mađarskom, njemačkom, rusinskom, srpskom i ukrajinskom jeziku i pismu.

– Takvo uređivanje ostvarivanja predmetnog oprava Statutom grada Vukovara u skladu je s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u RH koji propisuju da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave i kada je to propisano statutom jedinice lokalne samouprave. Statutarno uređivanje ostvarivanja prava na ravnopravnu službenu uporabu jezika i pisma neke nacionalne manjine je isključivo u nadležnosti Gradskog vijeća Grada Vukovara te je oko takvog rješenja potrebno postići dogovor lokalne zajednice formuliranu kroz odluku Gradskog vijeć - stoji u odgovoru Ministarstva uprave. Dalje se navodi kako Ministarstvo uprave podržava otvorenost i dijalog lokalne zajednice prema pronalaženju najboljih rješenja u okviru važećih propisa kao i da podržavaju ovu inicijativu ako se predstavnici političkih stranaka koje sudjeluju u Gradskom vijeću, sami članovi vijeća, predstavnici vijeća nacionalnih manjina, civilnog društva i ostala zainteresirana javnost mogu složiti oko predloženog rješenja.

Na kraju podsjećaju i da provedbu Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u RH nadzire Ministarstvo uprave. Inicijativa je dopise sa svojim prijedlogom rješenja dvojezičnosti u Vukovar poslala i premijeru, Saboru, Gradskom vijeću Vukovara i gradonačelniku ali za sada nema odgovora.

>>Stožer podnio kaznenu prijavu protiv premijera i ministara

>>Što o prijedlogu o dvojezičnosti kažu čelnici vukovarskih političkih stranaka

Komentara 2

Avatar TvojUjko
TvojUjko
15:24 25.11.2014.

Nakon Šešelja i čestitanja oslobađanja Vukovara dok večina mu kliće Vojoj četniče, treba da stavimo čirilične ploče za sve one tisuče na Ovčari..

SI
Sittingbull
13:53 25.11.2014.

Dakle, po zakonskim odredbama i po odluci Ustavnog suda - na potezu je Gradsko vijeće Grada Vukovara. Ali odluka koju donesu mora biti u okviru zakona, a ne da opet stave u Statut da se temeljem istog ne primjenjuje zakon. Uostalom, jednu takvu odluku je Ustavni sud ukinuo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije