Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Magnetna rezonancija

Ministar zdravlja Ostojić nije održao obećanje Koprivnici

Magnetna rezonancija
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
07.12.2013.
u 12:00

Pregled MR uređajem u regiji je moguće obaviti samo u Bjelovaru i Zagrebu. Plaća se u privatnim klinikama u Zaboku, Čakovcu i Varaždinu

Ministar zdravlja Rajko Ostojić 18. travnja na konferenciji za novinare nakon 1. simpozija hitne medicine u koprivničkoj Općoj bolnici izjavio je da će za šest do devet mjeseci Koprivnica dobiti magnetnu rezonanciju. Iako je od tada prošlo već gotovo osam mjeseci, obećanje nije ispunjeno. Zašto? Jesu li ta obećanja bila data isključivo u predizborne svrhe? U to vrijeme, naime, Ostojić se borio za fotelju zagrebačkog gradonačelnika, koju mu Milan Bandić, pokazalo se kasnije voljom birača, nije prepustio. Hoće li i kada Koprivnica dobiti magnetnu rezonanciju?

Master plan

Pitanja su to na koja iz Ministarstva zdravlja nismo dobilo jasne odgovore.

“U tijeku je sanacija Opće bolnice Koprivnica, kao i donošenje Masterplana bolnica, koji će definirati novi ustroj bolnica vodeći računa o potrebi racionalizacije akutnih ležećih kapaciteta, snažan razvoj dnevnih bolnica, povećanje kapaciteta za produljeno liječenje, formiranje regionalnih i nacionalnih mreža bolničke skrbi”, bili su nekonkretni iz ministrove službe za odnose s javnošću.

Dodali su kako Masterplan predviđa, među ostalim, bolje korištenje bolničkih kapaciteta te uklanjanje nepotrebnog umnožavanja dijagnostičkih i terapijskih zahvata u bolnicama na maloj udaljenosti, ako se utvrdi da je, zbog malog broja pacijenata, određeni zahvat potrebno raditi samo u jednom centru.

“Plan je i da se bolnice teritorijalno povezuju te da se definiraju nacionalna i regionalna središta izvrsnosti. U sklopu toga će se razmatrati i donositi odluke o novoj opremi za bolnice. Masterplan je trenutačno u fazi izrade i bit će dovršen ovoga mjeseca. Primjena Masterplana započet će početkom iduće godine”, priopćili su iz ministarstva.

MR uređajem prikazuju se slojevi ljudskog tijela. Detaljnim i preciznim snimanjem liječnici kod pacijenata daleko lakše postavljaju dijagnoze.

Liste čekanja

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj MR uređaje imaju samo bolnice u Bjelovaru i Zagrebu. Imaju ga i privatne poliklinike, ali više nisu, ili nisu ni bile, pod ugovorom s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranjem, poput onih u Zaboku, Čakovcu i Varaždinu...

- Na sastanku u ministarstvu i nama je uređaj obećan još prije više od godinu dana, ali ništa se nije dogodilo - kazao je Dubravko Tršinski, sanacijski upravitelj Opće bolnice u Varaždinu.

Sanacijski upravitelj bjelovarske bolnice Stjepan Grabovac, pak, kazao je da trenutačno imaju 847 naručenih pacijenata za pretragu MR-om iz cijele regije, a da im je prvi slobodni termin za naručivanje - travanj iduće godine.

Komentara 2

MA
malamoja
19:14 07.12.2013.

a koje obečanje je gospodin OSTOJIĆ OSTVARIO?mOŽETE SE SJETITI

TO
thajrul1@optinet
18:45 07.12.2013.

nije dovoljno dobiti uređaj, u manjim bolnicama najveći je problem osoblje koje nema interes da se educira za rad na MR-u, ne govore čak niti strane jezike da bi mogli otići na edukaciju u inozemstvo - možda je i to razlog da bolnice nisu ekipirane MR uređajima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije