Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ministar Žarko Karačić napustio Vladu ZHŽ-a

14. siječnja 2009. u 23:00 11 prikaza

Prva sjednica Vlade ZHŽ-a u 2009. donijela je i promjenu. Ministar gospodarstva Žarko Karačić podnio je ostavku, a dužnost će obnašati dok Skupština ne imenuje zamjenu.

Dvije strane
Odgovor će se znati već sutra kada se održava sjednica županijske Skupštine. Na toj će sjednici dvije opcije tražiti potporu skupštinske većine. Na jednoj strani Jurišićev HSP i HDZ 1990. predlažu rekonstrukciju Vlade, a s druge strane HDZ BiH, uz pomoć nekolicine do jučer vladajućih zastupnika, želi smijeniti sadašnju i postaviti novu Vladu.

Tko će dobiti potporu najmanje 12 zastupnika u Skupštini, ostaje vidjeti. Zvonko Jurišić je jučer bio posebno optimističan. Doduše, istaknuo je kako je situacija i dalje krajnje neizvjesna, ali da se Karačićevim odlaskom iz Vlade počeo ostvarivati sporazum koji su on i Božo Ljubić postigli, što bi, po njemu, trebalo prevagnuti kod nekih zastupnika da podrže rekonstrukciju Vlade.

Premijerska pozicija
Istinska rekonstrukcija bi se više, prema Jurišićevim riječima, trebala dogoditi tek kada se jasno bude znalo ima li Vlada većinu u Skupštini. Kazao je da ni premijerska pozicija nije isključena iz procesa dogovaranja o rekonstrukciji, tj. ostaje otvorena mogućnost da, ukoliko prođe rekonstrukcija, na čelo županije dođe netko iz HDZ-a 1990. Ministar Karačić je, obrazlažući svoju ostavku, kazao kako je ona plod činjenice da Vlada nema potporu Skupštine te da je usvojen rebalans proračuna kojemu se Vlada protivila, a koji je opet, prema njegovu mišljenju, nezakonit.

Izrazio je nadu da će ova ili nova Vlada iznaći načina da se isplate poticaji poljoprivrednicima za 2008. NSRzB će podržati onu vladu koja bude zagovarala veću potporu gospodarstvu i poticaje.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima