Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE Nema sankcije za 17 godina suđenja u slučaju silovane žene?!

Ministar traži suce očitovanje o sramoti

15.01.2009.
u 21:01

OSIJEK – Iako je izrazito ponižavajuće, uz prijetnje pištoljem i nazočnost djeteta (8), danas 57-godišnja žena silovana još u rujnu 1992. godine, Vrhovni sud, a ni Državno odvjetništvo nisu, prema riječima njihovih glasnogovornika, mogli ništa poduzeti da se ranije presudi u slučaju brutalnog silovanja. Slučaj je to koji je ponovno doveo u pitanje vjerodostojnost hrvatskog pravosuđa i pravne nam države.

Gordana Sobol: To je primjer kako ne treba suditi!

Ne možemo požurivati
Nakon nepunih 17 godina, još se sudi pripadniku Tigrova Ivi Jukiću, a zašto mu još nije presuđeno za stravičan zločin, nema odgovor ni jedno od nadležnih pravnih tijela naše države. Predmet je to koji je više od deset godina bio u ladicama splitskih sudova, a krajem 2007. prebačen je na Županijski sud u Osijeku.

– Vrhovni sud nema uvid u konkretno postupanje sa svakim predmetom i zbog toga ne možemo požurivati neke predmete koji su godinama na sudu. Ipak, unazad dvije do tri godine tražimo od predsjednika svih hrvatskih sudova da nam dostavljaju broj riješenih i neriješenih predmeta kako bi znali na čemu smo. Splitski je sud bio jedan od najopterećenijih sudova u našoj državi te smo zbog toga puno predmeta delegirali na druge sudove.

Vjerujem da je tako učinjeno i konkretno s ovim predmetom te da će on uskoro biti riješen – kazao nam je glasnogovornik Vrhovnog suda, sudac Dražen Tripalo. Glasnogovornica Državnog odvjetništva RH Martina Mihordin rekla nam je pak kako odugovlačenje pri rješavanju ovog predmeta nije bilo zbog odvjetništva već je to krivnja splitskoga suda.

Pitajte splitski sud
– Optužnica je podignuta još 1992., došlo je do mijenjanja sudova, a zašto je spis toliko stajao, morate pitati Županijski sud u Splitu – kratko nam je rekla Mihordin. Odgovor smo zatražili i od Ministarstva pravosuđa, a oni su nam kratko poslali da će, sukladno ovlastima iz Zakona o sudovima, zatražiti očitovanje županijskih sudova u Splitu i Osijeku, a u odnosu na činjenicu dugotrajnosti konkretnog postupka koji se sada vodi pred osječkim sudom. Možda će javnost tada dobiti odgovor zašto žrtva toliko čeka na pravdu zbog događaja koji joj je obilježio život.


Kronologija: Optužnicu 1992. potpisao Mladen Bajić i 2001. požurivao iz Splita

Žena je pred djetetom (8) silovana u rujnu 1992. godine.

12. rujna 1992. podnesen je zahtjev za provođenje istrage

10. prosinca 1992. podignuta je optužnica protiv Ive Jukića, koju potpisuje vojni tužitelj Mladen Bajić, danas državni odvjetnik RH.

31. ožujka 1993. počinje suđenje i do 17. svibnja održane ukupno tri rasprave

1996. godine ukidaju se vojni sudovi, a spis pet godina miruje

15. studenoga 2001. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu (tada je šef splitskih tužitelja bio Mladen Bajić) traži od suda da nešto poduzmu, odnosno da se požure

6. veljače 2002. rasprava na Županijskom sudu u Splitu, pa opet pet godina ništa

8. ožujka 2007. rasprava kod predsjednika sudskog vijeća Damira Primorca, koji se tada kandidira za šefa suda.

3. listopada 2007. od Vrhovnog suda zatražena delegacija na drugi sud

8. studenoga 2007. Vrhovni sud zbog ekonomičnosti slučaj prebacuje u Osijek.

2008/09. u Osijeku su održane tri rasprave, ali ne dolazi žrtva silovanja, a ni drugi svjedoci.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije