Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TERA 2 U Lištanima kod Livna danas završetak konferencije

Ministar Šuker: Hrana će vladati svijetom

27.06.2009.
u 23:00

Drago mi je što smo napravili korak dalje u odnosu na prošlu godinu u kojoj je sve ovo pomalo djelovalo kao utopija. Mnogi su to otvoreno i govorili, ali su zaboravili jednu stvar - da je g. Rimac i te kako uporan i tvrdoglav čovjek i da će ustrajati u svojim nastojanjima, a drugo - zagrebačko Sveučilište i Agronomski fakultet pokazali su da ovdje imamo resurse.

Pomoć Hrvatima
Napravili smo dvije osnovne stvari, a sada su na redu ljudi. Treba zainteresirati ljude da se počnu baviti ovim poslom jer hrana i energija su nešto što će vladati ovim svijetom u sljedećim desetljećima - kazao je hrvatski ministar financija Ivan Šuker u povodu trodnevne konferencije TERA u HBŽ-u te dodao kako se nada da će sve to rezultirati time da odlazak mladih na školovanje ne bude jednosmjerna cesta, da se vraćaju u svoj kraj, žive i rade u njemu i razvijaju ga.

- U tome će, kao i ostalim projektima Hrvata u BiH, pomoći i Vlada RH, zaključio je Šuker. Inače, stručnjaci sa Sveučilišta u Zagrebu, Agronomskog fakulteta, prezentirali su studiju poljoprivrednog projekta tvrtke RIMC Agrološko vrednovanje prostora s programima razvitka biljne i stočarske proizvodnje na području HBŽ-a.

Riječ je o tri studije koje čine cjelinu od više od 1000 stranica i na kojoj je bilo angažirano 76 stručnjaka. Napretku HBŽ-a teži i investitor studije, gospodarstvenik iz Hrvatske, podrijetlom iz Livna, Ivan Rimac, koji je pokazao i viziju i hrabrost uloživši ogromna sredstva u studiju i istražne radnje.

Ulaganje u energetiku
Naime, samo je ugovor sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom težak 4 mil. kuna (nešto više od milijun maraka), tu su još dodatni troškovi, troškovi sjetve i prehrana zemljišta na oglednim parcelama.

Svaka od tih sjetvi stajala je od stotinu do dvjesto tisuća maraka, ističe naš sugovornik te izražava nadu da će ovaj narod moći iskoristiti vrijedne studije te 
da će im vlasti omogućiti da dođu do nekih subvencija i da počnu s proizvodnjom. On osobno će se u ovom trenutku bazirati većim dijelom na energetiku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije