Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLJOPRIVREDA

Ministar na Baliju, a prihodi seljaka u dramatičnom padu

kombajn
Marijan Sušenj/PIXSELL
13.12.2013.
u 15:52

Hrvatski poljoprivrednik danas ostvaruje samo 82 posto prihoda koje je ostvarivao prije osam godina

Prihod hrvatskih poljoprivrednika u 2013. smanjio se za čak 16,2 posto u odnosu na 2012., a veći pad prihoda doživjeli su samo estonski i francuski seljaci, pokazuju jučer objavljeni podaci Eurostata. Četvrta zemlja po padu prihoda po poljoprivredniku je Njemačka, ali s puno manjom stopom pada (-10 posto) od Hrvatske, Francuske (-16,2 posto) i Estonije (-17,2 posto). Dodatni razlog za brigu je i usporedba 2013. s 2005. godinom.

Prema toj usporedbi, hrvatski poljoprivrednik danas ostvaruje samo 82 posto prihoda koje je ostvarivao prije osam godina, a Hrvatska je po tom podatku najlošija u čitavoj EU. Još jedino Malta, Irska, Luksemburg i Slovenija imaju poljoprivrednike koji manje prihoduju u 2013. nego što su prihodovali u 2005., dok je u svim ostalim zemljama taj indeks veći od 100 posto, što znači da njihovi poljoprivrednici ipak, bez obzira na neke lošije i neke bolje godine, prihoduju više nego prije osam godina. Francuska i Estonija, koje su s Hrvatskom rekorderke po padu u 2013., ipak su prijašnjih godina imale rast, dok Hrvatska vrlo slabo stoji i prijašnjih godina i u ovoj godini.

Najveći rast prihoda po poljoprivredniku u 2013. imale su Nizozemska (+11,4 posto), Rumunjska (+10,4 posto) i Španjolska (+10 posto). Na razini čitave EU, prihod po poljoprivredniku u 2013. se smanjio za 1,3 posto.

>> Nabavom 8000 junica i programima kreditiranja protiv krize u mljekarstvu

Komentara 6

Avatar tituš
tituš
18:33 13.12.2013.

Ministar od ugleda i stasa otišao na Bali kako bi se uvjerio kako na baliju četiri puta žanju pšenicu, Žanju rižu i mlate putar cijelu godinu, vade krumpir, imaju tri turnusa grožđa za vrhunska vina, otišao vidjeti muzare koje po cijelu godinu iz samo dvije sise daju duplo više mlijeka nego naše sa četiri, otišao vidjeti kako se radi rasplod tovljenika dobro potkoženih mladunaca, otišao vidjeti kako to voće uspijeva cijelu godinu, kako nema poticaja a sve "konkuriše vascelome svetu". Bože sačuvaj koga mi to plaćamo! Seljak, čeka se seljak sa toljagama i vilama, mačem i buzdovanom i urediti stvari po Markovu trgu i okolici. Ne bude tamo korova više. Ova diktatura mora pasti, kmetovi više ne mogu trpjeti. Vratimo se korak, dva, pa i pet unatrag, započnimo novo vrijeme, sa ovom bandom koja trenutno i slučajno vlada, samo nam je u propast ići!

ZA
zagorec1
08:40 14.12.2013.

Ha ha ha !!! Mi se mozemo i usporedjivat sa Njemackom i Francuskom!!! Pa tko je tu lud???? Prije 8 god smo imali obradjeno manje od 50% povrsina a sad smo jos pali!!!! Nema srece u hrvatskoj dok nasi ministriistri poticu uvoz i povecavaju poreze a najbitniji porez kojeg su jedino trebali uvest (porez na neobradjenu zemlju) izbjegavaju !! bolje je nasim ministrima da su hrvati sirotinja a uvoznici svega i svacega daju paru ispod stola kako bi se jos vise unistila hrvatska poljoprivreda!!!

Avatar tajar
tajar
19:51 13.12.2013.

Dajte molim vas, pa nisu prihodi seljaka odlaskom Ministra na Bali! Jest da od ovog ministra nemaju seljaci koristi, ali čemu ovakav senzacionalistički naslov. Ne zaboravimo da je čovjek išao na Bali samo zato što ga je Parteigenosse Zoki gurnuo veslom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije