Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar rada

Ministar Mrsić: U veljači će broj nezaposlenih biti najveći dosad

'15.09.2012., Zagreb - Ministar rada Mirando Mrsic dolazi na zadnji sastanak radi provodjenja postupka mirenja Pregovarackog odbora Vlade Republike Hrvatske i cetiriju sindikata javnih sluzbi.  Photo:
'Marko Prpic/PIXSELL'
28.09.2012.
u 16:06

Iduća godina bit će najgora godina koju smo imali od devedesetih. 2012. bila godina u kojoj smo očistili stvari i državu vratili na put koji je trebao biti, da počnemo imati jednu uređenu državu, kaže Mrsić

– Gledajući cijenu rada, mi smo još uvijek preskupi, no gledajući kvalitetu, u vrhu smo Europe. Naši radnici izuzetno su cijenjeni. Jučer sam se vratio iz Austrije gdje sam se sastao s ministrom rada i osvjedočio se da su naši radnici tamo izuzetno cijenjeni. No, vani su i bolje plaćeni. Mi moramo tražiti svoje mjesto na globalnom tržištu rada – rekao je ministar rada Mirando Mrsić gostujući u emisiji Soundseta.

– Tekstilna industrija kod nas propada jer se pokušavamo natjecati s Azijom, gdje je cijena rada izuzetno niska. Ali, naš će radnik sašiti nešto što ovaj na istoku ne može ni u snu napraviti. Tu trebamo tražiti naše mjesto na tržištu rada. Još uvijek imamo visoku cijenu rada, smanjili smo dosta toga, no ima još područja na kojima bismo trebali pojeftiniti, odnosno smanjiti davanja na plaću koja su i dalje visoka.

Na pitanje ima li nade za smanjivanje nezaposlenosti, ministar Mrsić je odgovorio:

– Više puta sam naglasio da je ovo godina iscjeljenja u Hrvatskoj, da smo se suočili sa zidom. Godinama smo se zaduživali, prijašnje su vlade kupovale socijalni mir zaduživanjem. Mi smo rekli da nećemo novim zaduženjem kupovati socijalni mir, da se želimo dogovarati sa sindikatima, ali ne tako da traže nemoguće.

Mrsić kaže da će se iduće godine pokrenuti gospodarstvo, no ni tada nećemo vidjeti brojke koje govore o padu nezaposlenosti jer će poslodavci pokušati dio posla koji postaje veći kompenzirati postojećom radnom snagom.

– Nadam se da ćemo doći do trenutka kad će broj nezaposlenih padati, a zaposlenih rasti. Najveći broj nezaposlenosti bit će u veljači, no koliko, ne bih želio prognozirati – kazao je Mrsić.  

– Godina 2013. bit će najgora godina koju smo imali od devedesetih. U 2012. očistili smo stvari i državu vratili na put kojim treba ići, tako da počinjemo imati uređenu državu. Ni sami nismo znali da imamo toliko problema u svakom resoru. Godine 2013. imat ćemo probleme povezane s počinjanjem funkcioniranja investicija, ali zbog okruženja Hrvatske u kojem jest, imat ćemo tešku godinu. Vlada je spremna za to, na proračunu se radi i njime će se pokušati riješiti problemi.

Osvrnuo se i na situaciju sa sindikatima javnih službi.

– Prijašnja vlada potpisala je dodatak sporazumu o plaćama koji kaže da bez obzira na rast ili pad BDP-a 1. siječnja 2013. treba uskladiti plaće u javnom sektoru s plaćama u gospodarstvu iz 2008. godine. To je jedan od kostura koji ispadaju iz ormara – kaže Mrsić.

Komentara 22

Avatar josipa1
josipa1
16:21 28.09.2012.

jel bude Sanader participirao troskove?

I4
IQ 40
16:22 28.09.2012.

Lijepo ste uredili Drzavu, ne bas kao Mirogoj, ali tu ste...

IC
ico1
16:34 28.09.2012.

Krao on al nam puno lakše snjim neg svama..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije