Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Kip Gospe u zadarskoj školi nije problem'

Zbog kipa Gospe koji je postavljen u OŠ Šime Budinića, građanska inicijativa postavila je pitanje je li RH sekularna država
23. rujna 2014. u 14:40 79 komentara 3146 prikaza
Zadar,kip Gospe,osnovna škola
Foto: Frane Šarić
Pogledajte galeriju 1/2

Kip Gospe identične Lurdskoj u osnovnoj školi ''Šime Budinića'' u Zadru nije problem, a jedini odgovoran za njeno postavljanje je ravnatelj. Rekao je to ministar Vedran Mornar u Zadru nakon što je na dan njegova posjeta zadarskom sveučilištu u lokalnom dnevniku objavljena priča o oltaru Gospe u zadarskoj osnovnoj školi postavljenom, kako tvrdi ravnatelj još prije godinu dana.

Pomoćnica ministra, Zadranka Sabina Glasovac, novinare je izvijestila da se ministarstvu nitko od roditelja nije žalio, te da im se na temu sekularne države obratio zagrebački Centar za građansku hrabrost. Ona tvrdi da postavljanje oltara u školi nije protuzakonito, te da  prosvjetna inspekcija ne može reagirati jer postavljanjem kipa nisu povrijeđeni osjećaji djece. Na upit da prokomentira postavljanje kipa ministar Mornar je rekao: ''Hrvatska je definitivno sekularna država, a vatikanski ugovori propisuju da se u školi mogu sukladno interesu pozivati vjerski obredi. Za sve što se zbiva u školi odgovoran je ravnatelj. Taj je kip na dnu hodnika i tamo je 97% djece koja idu na vjeronauk i ja mislim da to ne bi trebalo biti problem''.

U školi smo razgovarali s ravnateljem OŠ Šime Budinića, Ivanom Čularom koji je rekao da mu nije nelogično da ispred učionice za vjeronauk bude kip Gospe ako ispred učionice za matematiku može biti ploča s matematičkim pomagalima.

- Mi smo postavili kip Gospe u dogovoru sa svima, imamo dozvolu iz ministarstva i nitko se nije požalio da mu smeta. Kip je doniran, a pukom slučajnošću dar je akademske kiparice koja je moja sestra- rekao je ravnatelj Čular.

>>Vandali razbili kip Majke Božje Lurdske

 

>>Tisuće ispred kuće u Međugorju: 'Kip Gospe počeo je svijetliti'

 

Dostava paketa
ŽRTVA PREVARE
Osječanin naručio mobitel pa se neugodno iznenadio kada je vidio što je u paketu
Umjetnost kao terapija
Umjetnost kao terapija
Doživite kulturu u metropoli – ovo ne biste smjeli propustiti
  • optimistican:

    ove udruge zloupotrebljavaju rijec sekularizam, sekularizam nije zabrana religije nego dopistanje svojevoljnog odabira religije i toleriranje drugih religija i ateizma...ovo za sto se zalazu ove udruge zove se antiteizam koji je jedan od oblika netolerancije i diskriminacije. zalosno je da ... prikaži još! je takvim udrugama omogucen rad koji otvoreno vrijedjaju i omalovazavju ljudska prava.

  • Deleted user:

    mi smo demokratsko društvo, kome gospin kip smeta može ići u školu gdje ga nema, ili da se iseli ..ima mali milion mogućnosti

  • pandora:

    nisam vjerski fanatik ali kip od gospe mise jako svida i mislim da tu nema nikakav problem za ucenike jedino nekom politicaru to smeta