Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ministar Milinović odbacio izjave zastupnika SDP-a o lošem stanju u zdravstvu

milinovic-hr.jpg
import
23.10.2008.
u 14:43

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović odbacio je danas izjave saborskog zastupnika SDP-a Miranda Mrsića o lošem stanju u zdravstvu izrečene tijekom jučerašnje saborske sjednice, ustvrdivši kako Mrsić iznosi laži kojima vrijeđa 70.000 zaposlenih u zdravstvu.

Milinovića je naročito pogodila Mrsićeva izjava da u nas "onaj tko nema novaca za liječenje može umrijeti" pa je na konferenciju za novinare u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) pozvao i SDP-ova zastupnika, koji se tamo nije pojavio.

- Žao mi je što nismo ukrstili rukavice snagom argumenata, a ne snagom demagogije - rekao je Milinović te nabrojio niz mjera koje je njegovo ministarstvo poduzelo za saniranje stanja u zdravstvu.

Opovrgnuo je Mrsićeve izjave o visini dospjelog duga, podsjetivši kako je uvođenjem novih mjera dospjeli dug smanjen sa 2,3 milijarde kuna na 1,6 milijardi kuna, a umjesto pada usluga, bolnice su u prvih osam mjeseci obavile 200.000 usluga više, dok je broj hospitalizacija povećan za oko 4000.

Podsjetio je na ove godine dvostruko veći proračun za tzv. skupe lijekove i uvođenje kraćih rokova za njihovu nabavu. Pacijenti ih sada, umjesto da čekaju tri mjeseca, moraju dobiti u roku od sedam dana.

Komentirajući Mrsićeve tvrdnje da se, s ciljem smanjenja listi čekanja, dio proračuna HZZO-a prelijeva u ruke privatnika, Milinović je rekao da će od toga imati koristi 3000 ljudi.

Dva milijuna kuna za tu namjenu manji je iznos od marže koju pojedini privatnici od HZZO uzmu za nabavu skupog lijeka za šestero djece, rekao je Milinović aludirajući na privatnu tvrtku Mrsićeve supruge.

Ministar također navodi da je HZZO, primjerice, pretragu magnetskom rezonancijom prije dogovora s privatnim osiguravateljima tu uslugu plaćao 4000 kuna, a sada plaća 1000 kuna.

- Ima li tko normalan da to ne podrži - upitao je ministar dodajući kako u hrvatskom zdravstvu "nije sve bajno" ali neće dopustiti da ga se neopravdano blati.

Zatražio je stoga od Mrsića ispriku zbog neistina koje je iznio, a SDP pozvao da se ogradi od istupa svojeg zastupnika.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije