Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevjerojatan potez

Ministar Matić izliječio PTSP pa si smanjio invalidninu za 1100 kn

'14.06.2010., Ured predsjednika, Zagreb - Predrag Matic Fred, savjetnik Predsjednika RH.  Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
'Boris Scitar/PIXSELL'
21.01.2012.
u 12:00

Otkako radim nemam PTSP, pa sam smatrao obvezom da stanem pred komisiju, kaže ministar branitelja

Upravo u vrijeme dok su pojedini zastupnici u Hrvatskom saboru zamrznuli svoje mandate na jedan dan kako bi ostvarili pravo na povlaštene mirovine, do redakcije "Večernjeg lista" stigla je tada još neprovjerena, pomalo nevjerojatna, informacija da je ministar branitelja Predrag Matić Fred zatražio da mu se smanji invalidnost, a time i mjesečna naknada.

Ta se informacija ispostavila točnom, što nam je jučer potvrdio i ministar te nam objasnio okolnosti koje su dovele do te odluke. Donio ju je još u vrijeme dok je – volonterski – obavljao funkciju savjetnika predsjednika Ive Josipovića.

Uspješna resocijalizacija

– Istina, ljetos sam osjetio da više nema osnove za moju invalidnost pa sam smatrao da je pošteno da to i prijavim. Naravno, riječ je o PTSP-u, a ja sam uvidio da sam po toj osnovi ozdravio i da mi ne treba invalidnina.

U tome mi je uvelike pomogao moj tadašnji angažman u Uredu predsjednika. Naime, nakon godinu i pol dana rada, osjećao sam se korisnim, normalnim građaninom, a ne bolesnikom, pa sam, sukladno zakonu, najprije obavio liječnički pregled i potom izišao pred povjerenstvo koje je potvrdilo da postoje opravdani razlozi da se moja invalidnost s 80 posto smanji na 50 posto. Na taj način sam se svjesno i svojevoljno odrekao 1100 kuna, za koliko mi je umanjena invalidnina. Na to me nitko nije natjerao, taj je postupak jednostavno na tragu mojih životnih stavova – tumači ministar Predrag Matić Fred, koji je svojedobno izjavio u intervjuu "Večernjem listu" da PTSP u njemu izazivaju "generali bez ratišta" kao i oni koji kažu: "Nemojte me pitati za moj prvi zarađeni milijun".

Prisjetio se potom kako su dvije godine rada na funkciji savjetnika predsjednika Ive Josipovića i te kako pomogle njegovoj resocijalizaciji, što se pozitivno odrazilo na njegovo zdravstveno stanje.

– Radio sam s braniteljima od jutra do mraka, pa nije ostalo puno vremena za razmišljanje o ratu, logoru i mogućim opcijama za suicid. Osjetio sam se zdravim i prijavio se, smatrajući to svojom obvezom. Podijeliti to s institucijama i javiti se na pregled bila mi je dužnost – otkriva ministar Predrag Matić, dodajući kako će i sada, kad je ova informacija dospjela u javnost, zasigurno biti i "teoretičara zavjere" koji će objašnjenje njegova postupka potražiti u želji za "čistim dosjeom budućeg ministra".

Milanovićev poziv

– Prošlog ljeta ni u ludilu nisam znao da ću postati ministar. Do 8. prosinca nisam znao da će mi Zoran Milanović uputiti poziv, pa sam od početka mjeseca polako pripremao projekte za 2012. u Uredu predsjednika. Teorije da me se još odavno pripremalo za ministra jednostavno nisu točne – govori Matić aludirajući da se do zadnjeg trenutka mislilo da će funkciju ministra branitelja preuzeti Ante Kotromanović, kasnije imenovan ministrom obrane u Milanovićevoj vladi.

– Iako sam se prijavio tijekom ljeta, postupak je završen, ako se ne varam, tijekom studenoga, kada još moja ministarska funkcija nije bila na vidiku. Konačnu potvrdu izdala je i potpisala bivša vlast – kaže ministar branitelja Predrag Matić Fred.

Treba reći i to da ova, blago rečeno, neuobičajena gesta jednog dužnosnika, nije i prva te vrste koju je poduzeo. Riječ je o jedinom umirovljenom visokom časniku Hrvatske vojske koji se svojedobno pobunio što mu je mirovina prevelika.

Kada je ovom branitelju s Trpinjske ceste nakon izlaska iz Vukovara, potom i srpskih logora, ponuđena mirovina od 8500 kuna, odlučio je žaliti se na rješenje.

– Naravno da sam se žalio. Ako je moja plaća bila 7000 kuna, kako je moguće da mi mirovina iznosi 8500 kuna? Za mene je to bio čisti apsurd, pa sam tražio tri tisuće kuna manje, kako bi moja mirovina iznosila 5500 kuna, što sam smatrao pravednim – zaključio je ministar branitelja Predrag Matić Fred.

Ključne riječi

Komentara 273

FI
fiberglas
13:04 21.01.2012.

Dečec je iznimno inteligentno zaključio da ako nema dokaza nema ni nedjela. Dakle, hajde da ja ´´to´´ učinim sam prije nego se i mene dotakne revizija. Ali, može li to tako? ´´Ja se izliječio´´ ( predomislio ). Mislim da ne.. I uostalom, velika većina ´´hvidraša´´ su inv. temeljem famoznog PTSP. A tu možeš mrljati, fantazirati, nebo je granica. Pa što smo mi Hrvati tolike pičkice .Osobno sam proveo 2,5 g u rovu i nagledao se svega, bio u čizmama do 30.6.96. i nemam ptsp.Kako je moguće da među srbima ta boljka uzima zanemarivi udio ( a i mi smo njima ´´paprili´´)? DA! Kod njih nema doktora koji za lijek propisuju visoke mirovine! Očito ta terapija bolje liječi. Temeljem toga bi i ´´naš´´ dečko koji obećava, fred, bio daleko prije ´´izliječen´´, uostalom kao i mnogi drugi.

KL
klokan13
12:33 21.01.2012.

GLUMAC !!!!

KD
KRALJ DMITAR ZVONIMIR_neblok
18:06 21.01.2012.

Cirkus!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije