Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udarci u genitalije

Ministar Matić: I ja sam bio seksualno zlostavljan

Predrag Matić
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
22.03.2014.
u 22:00

Kad smo dobivali batine naši mučitelji nisu gledali gdje udaraju, a ponekad su udarali ciljano u genitalije - izjavio je ministar Matić

Ministarstvo branitelja predstavilo je Nacrt zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, kojim je predviđena materijalna i psihosocijalna pomoć svim hrvatskim državljanima i državljankama koje su preživjele torture u mučilištima, bez obzira na to o čijim mučilištima se radi.

Ministar Predrag Matić rekao je za Novi List kako osobama koje su tijekom Domovinskog rata pretrpjele zločine seksualnog zlostavljanja nije posvećeno dovoljno pažnje.

 - Seksualno zlostavljanje u ratu, čije su žrtve uglavnom bile žene, bilo je svih ovih godina tabu tema. Naročit tabu bila je tema seksualnog zlostavljanja muškaraca. Ne želim da mi se to uzima za neskromnost, ali moram naglasiti da svi moji prethodnici, svih ovih godina, po ovom pitanju nisu napravili ama baš ništa - rekao je ministar Matić koji i sam ima iskustva iz logora.

- Pričalo se da je toga bilo, ali nitko nikad ne bi rekao da je i sam bio zlostavljan na taj način. O tome se među muškarcima nikad nije otvoreno govorilo. S obzirom da definicija seksualnog zlostavljanja kao zlostavljanje podrazumijeva i udarce u genitalije, javno ću po prvi put reći da sam i sam bio seksualno zlostavljan. O tome, dakle, mogu svjedočiti osobno i pretpostavljam da su mnogi dečki trpjeli posljedice i traume i zbog takve vrste zlostavljanja. Kad smo dobivali batine naši mučitelji nisu gledali gdje udaraju, a ponekad su udarali ciljano u genitalije. Takvu vrstu zlostavljanja, kaže, proživio sam ja, ali i svi dečki koji su sa mnom bili u logoru. Znam da je u logorima bilo i puno težeg zlostavljanja; silovanja, prinude na seksualne radnje dok su se mučitelji smijali. O tome se, međutim, među logorašima nije govorilo. Zapravo govorilo se, ali nitko nikad nije rekao: meni su to radili. Kod nas je to velika sramota. Možda će ovaj zakon potaknuti ljude da kažu što im se događalo, da potraže pomoć, da se oslobode trauma koje nose u sebi - dodao je Matić.

>> Matić o žrtvama seksualnog nasilja u ratu: Novi zakon prekinut će šutnju

Komentara 50

DC
dubravko.crnjak
10:17 23.03.2014.

Ministre Matiću, danas je cijeli narod seksualno zlostavljan, jer ga Vlada uporno **be u zdrav mozak!

Avatar Rustem pasha Hirvat
Rustem pasha Hirvat
09:26 23.03.2014.

frede da imaš imalo morala već bi odavno dao ostavku

Avatar comparator
comparator
07:35 23.03.2014.

Nije sramota Matiću i suosječam s tobom iako ti ne suosječaš s onima koji ponovo trpe kad im postavljaš ćirilićne ploće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije