Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo kulture

Bruna Esih ministrica umjesto Zlatka Hasanbegovića?

18.08.2016., Zagreb - Bruna Esih, profesorica filozofije i kroatologije, asistentica na Institutu drustvenih znanosti Ivo Pilar.  Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/6
15.10.2016.
u 10:30

Neovisna zastupnica, izabrana s liste HDZ-a, profesorica je koja se zalaže za istraživanje komunističkih zločina

– Gdje si, neovisni moj guverneru, uvijek si otkačen s kravatama – srdačno se pozdravljao Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i budući premijer, s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem, koji je doista imao zanimljivu kravatu uoči konstituirajuće sjednice Sabora. Plenkovića je u stopu pratila asistentica Tena Mišetić, a uz njega je jučer u Saboru najčešće bio Davor Božinović, budući šef njegova kabineta.

Otkrili demokraciju

Božinović je za vrijeme svečane sjednice i izbora Bože Petrova za šefa Sabora na galeriji sjedio sa Stjepom Bartulicom, savjetnikom tehničkog premijera Tihomira Oreškovića. Uostalom, uskoro će se Božinović useliti u Banske dvore, a Bartulica će se s Oreškovićem iseliti. Dvojica savjetnika sigurno su imala zajedničkih tema. Budući da su Božinović i Zlatko Hasanbegović dvojica rijetkih pušača u vrhu HDZ-a, na saborskoj terasi zajedno su kratili vrijeme uz cigarete.

Ta je odluka o novom ministru kulture jedna od najtežih koju će Plenković morati donijeti, a u kojoj će savjetima vjerojatno sudjelovati i Božinović, bilo je očito i jučer. HDZ-ove zastupnike nakon Kluba zastupnika jučer su dočekivali neovisni desni zastupnik Željko Glasnović i predstavnici braniteljskih udruga koji su HDZ-ovcima dijelili materijale o prijavi protiv HAVC-a u kojem radi i Nina Obuljen koja pak figurira kao moguća ministrica kulture. Baš zbog te akcije braniteljskih udruga usmjerene protiv HAVC-a, ali i Nine Obuljen, na sjednici Predsjedništva HDZ-a neki dan oštar je bio Andrej Plenković poručivši da mu nitko kao mandataru neće pritiscima i ucjenama određivati tko će biti ministri.

Zlatko Hasanbegović jučer je u Saboru ručao s Brunom Esih, neovisnom zastupnicom izabranom u Sabor s liste HDZ-a i zvijezdom političke desnice, baš kao što je i Hasanbegović. Pojedinci u HDZ-u na mjestu ministrice kulture voljeli bi vidjeti baš Brunu Esih jer smatraju da bi ona bila adekvatna zamjena Hasanbegoviću. No to su samo osobni dojmovi.

Plenković će odluku o novom ministru kulture očito držati u tajnosti do zadnjeg trena. Kao riba u vodi jučer je u Saboru bio Vladimir Šeks, nekad predsjednik Sabora. Rado je čavrljao s novinarima ili davao izjave TV ekipama.

HDZ-ovci su jučer u neformalnim razgovorima komentirali kako je sada došlo vrijeme kritičkog razmišljanja u HDZ-u i kako to više neće biti zločin kao što je, tvrde, bilo dosad. Dojam je da se u HDZ-u zanose velikom demokracijom koju su sada otkrili. Iako su se u vrhu HDZ-a trudili ostaviti dojam kako su odnosi s Mostom idilični i kako su pregovori prošli u dobroj atmosferi, HDZ-ovi zastupnici u neformalnim razgovorima nisu oduševljeni Mostom. Štoviše, Most im je često i tema podsmijeha, makar u šali.

Nije bilo Šukera i Čuljka

– Danas počinjemo s prvim zakonima, ups, ultimatumima Mosta – našalio se jedan HDZ-ov zastupnik. Mostovi i HDZ-ovi zastupnici, koliko smo primijetili, nisu se odveć družili na saborskim hodnicima, ali je zato Božo Petrov, nakon što je izabran za šefa Sabora, navratio u novinarsku sobu u Saboru i obećao bolje uvjete rada novinarima.

U sabornici jučer nije bilo HDZ-ovih veterana poput Ivana Šukera, koji nije osvojio mandat, ali možda naknadno uđe u Sabor kao zamjena, Tomislava Čuljka koji svojevoljno nije bio na listi... Jedina je konstanta među HDZ-ovim parlamentarcima vječiti Šeks.

>> Prva rasprava u Saboru 'urodila' opomenom: Verbalni sukob Pernara i Petrova

Komentara 180

CR
crodux
11:14 15.10.2016.

oboje su predobri!

AN
Anamarija10
11:09 15.10.2016.

Bruna bi bila pun pogodak! Ona i Zlatko su dobri prijatelji

SH
shuljic50
11:30 15.10.2016.

Oni mogu obadvoje urediti Hrvatsku kulturu po Demokratskim Hrvatskim mjerilima, dr.Hasanbegović Ministar a gospođa Esih njegova zamjenica..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije