Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA: DAMIR BAJS

Ministar koji se usudio biti drukčiji od drugih

Damir Bajs
Ilustracija: Tonči Zonjić
19.06.2008.
u 20:19

Tko najviše strši iz umivene, pomalo uštogljene Sanaderove vlade? Kome se u medijsku pompu prometne čak i jedan ispijeni bilikum, dok kolega iz Vlade, na istom zadatku i s istim bilikumom Križevačkog spravišća u ruci, potpredsjednik i imenjak Damir Polančec, ostane potpuno zasjenjen?

Ministru iz Bjelovara pažnje javnosti tako i dalje ne manjka. Od prvog dana i čuda neviđenog što na mjesto ministra turizma dolazi neko tko nije s mora, a još manje iz branše, bilježi mu se sve; da je pisao znanstveno-fantastične priče, da je neženja koji živi s majkom, da voli karaoke, da je rubriku o znanju stranih jezika ostavio praznom... A evo sada i da popiti zna-može-voli; već prema tome je li nekome simpatičan ili antipatičan.

Jedno je sigurno – ministar turizma Damir Bajs nije tipičan ministar. Kao najmlađi župan, nije bio tipičan ni na prethodnoj funkciji. Pitanje je samo kako visoka politika i široka javnost podnose malo osebujnosti. Ovih dana zasigurno uči da život nije posve isti u malom i velikom gradu, da su pravila u metropoli nekad malo grublja, a povećalo javnosti izoštrenije. Možda nešto govori i to da je još uvijek, doslovce, jednom nogom u svom rodnom Bjelovaru, gdje prenoći dobar dio noći u tjednu. Ali, kažu njegovi suradnici u Ministarstvu, Bajs brzo uči.

Osim toga, on želi biti dobar ministar. Ponosan je koliko je stvari od svih obećanih pokrenuo već tijekom prvih šest mjeseci. U turističkim krugovima, pak, čak i kad se ugase mikrofoni i fotoaparati, trenutačno rijetki o njemu govore loše. Suradnici u Ministarstvu, koji su blisko surađivali praktički sa svim bivšim ministrima turizma, dodaju i da je inteligentan, vrlo pronicav, mudar i radišan. Iako se ne hvali time, navodno intenzivno usavršava i znanje engleskog te se njime u neformalnim prigodama i služi. Jedino im se čini, kažu, da dosta teško poklanja povjerenje.

Bajsu naruku zasad ide njegova prva turistička sezona na čelu Ministarstva. Počela je solidno, a ponekad se ministarski mandati, što god koji ministar poduzimao i ma kako to nepravedno bilo, pamte gotovo isključivo po tome kakva je bila sezona. Po čemu će, pak, Bajs ostati zapamćen kao ministar turizma, rano je prognozirati. Nadolazeće turističke godine nose dosta neizvjesnosti, energetska kriza uzela je maha i bit će puno prostora za resorno ministarstvo da se iskaže na dobrobit hrvatskog turizma. Hoće li mu različitost ostati obilježje? Recimo i to – nije lako usuditi se biti drugačiji.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije