Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'hrvatska 2020.'

Ministar Jovanović predstavio strategiju za obrazovanje

HAZU,projekt za obrazovanje,željko jovanović (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/4
09.05.2012.
u 14:10

'Hrvatska 2020.' usmjerena je prije svega na povećanje investicija i reformu u obrazovnom osposobljavanju te bi trebala proizvoditi stručnjake za tržište rada, a ne za zavode za zapošljavanje

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić predstavili su u srijedu smjernice za strategiju odgoja, obrazovanja, znanosti i tehnologije nazvane 'Hrvatska 2020'.

Tportal piše da je su u kreiranju okvira dokumenta kojim bi se Hrvatska približila europskim obrazovnim standardima sudjelovale i znanstvene zajednice, udruge i gospodarstvenici. Ministar Jovanović još jednom je upozorio kako u svim pokazateljima znanja zaostajemo za EU te da Hrvatska i dalje nema gospodarstvo koje se temelji na znanju.

Zbog navedenih razloga 'Hrvatska 2020' usmjerena je ponajprije na povećanje investicija i reformu u obrazovnom osposobljavanju te bi trebala proizvoditi stručnjake za tržište rada, a ne za zavode za zapošljavanje. Jovanović procjenjuje da bi njezino provođenje donijelo rezultat od 25 do 30 posto visokoobrazovanih ljudi u radno aktivnom stanovništvu. Ministar se osvrnuo i na četiri smjernice programa, a to su: predškolski odgoj i obrazovanje, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, visoko obrazovanje, istraživanje i inovacija te cjeloživotno učenje i obrazovanje odraslih.

– Nužni su profesionalizacija odgajateljskog, učiteljskog i nastavničkog zanimanja te jačanje povjerenja prema nastavnicima i školama, pa ću navesti primjer iz Novigrada u kojem poručuju – učitelj koji se ne smije ne smije ući u razred. Osim toga, razvijat ćemo istraživačka sveučilišta te se posvetiti cjeloživotnom učenju i obrazovanju odraslih – istaknuo je ministar Jovanović, dok je akademik Kusić pohvalio činjenicu da je u projekt koji je ocijenio mobilizacijskim po prvi put uključenja akademska zajednica.

Komentara 4

IG
igor1063zg
14:43 09.05.2012.

Nije obrazovanje nego naobrazba!

OB
-obrisani-
14:56 09.05.2012.

Ministar Jovanović predstavio strategiju za obrazovanje -------------------- Samo neka se ovaj iskompleksirani i frustrirani pljuvač ne petlja u strategije obrazovanja u Republici Hrvatskoj ! +++ Ministar se osvrnuo i na četiri smjernice programa, a to su: predškolski odgoj i obrazovanje,e, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, visoko obrazovanje, istraživanje i inovacija te cjeloživotno učenje i obrazovanje odraslih. *** I kakve veze i stručnosti ima ovaj lik u vezi s navedenim smjernicama ??? Ali i ostali bezveznjaci u kolegiju njegovog ministarstva?

OB
-obrisani-
15:29 09.05.2012.

dizac utega je zalutao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije