Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi šef pentagona

Ministar Hagel protivit će se napadu Izraela ili SAD-a na Iran

'US Democratic presidential candidate Senator Barack Obama (D-IL) (R) shares a laugh with Senator Chuck Hagel (R-NE) at the Amman Citadel in Amman, Jordan, in this July 22, 2008, file photo. President
Reuters/Pixsell
08.01.2013.
u 10:00

Hagel je republikanac, no baš iz njegove stranke stižu najveća negodovanja jer on ne podržava politiku Izraela i rat s Iranom.

Chuck Hagel, bivši senator iz Nebraske, postat će ministar obrane u drugoj vladi Baracka Obame nakon predsjedničke inauguracije. Bijela kuća izabrala je Hagela iako je republikanac jer je tradicija da barem jedan ministar bude iz stranke u kojoj nije predsjednik, što je pokazatelj želje za suradnjom na političkoj sceni i nacionalnog interesa zemlje kad su u pitanju važne državničke pozicije.

Ranjen u Vijetnamu

Chuck Hagel umjereni je republikanac, veteran Vijetnamskog rata, a Obamu dobro poznaje iz Senata i često su zajedno putovali pa se među njima razvilo povjerenje što je temelj za uspješnu suradnju Pentagona i Ovalnog ureda. Njegova supruga Lilibet Hagel podržala je Obamu u prvoj utrci za predsjednika.

Hagel ima 66 godina, bio je ranjen u Vijetnamskom ratu, podržao je rat u Iraku, ali je kasnije postao žestok kritičar Bushove politike i često je posjećivao američke vojnike u Iraku i Afganistanu.

Podržao je slanje dodatnih 30 tisuća vojnika u Irak što se pokazalo ključnim za stabiliziranje stanja u toj zemlji. U intervjuima često naglašava da je za okončanje problema u Afganistanu potrebna "snažnija diplomacija jer je američki narod umoran od ratovanja po svijetu". Hagel tvrdi da je puno naučio od rata u Vijetnamu te bi sve učinio da izbjegne besmisleno ratovanje te u tome vidi najvažniju ulogu političara. No nisu svi republikanci oduševljeni imenovanjem Hagela jer tvrde da je veliki kritičar izraelske politike. Senator Lindsey Graham kaže da će Hagel biti "najveći antagonistički ministar obrane prema državi Izrael u povijesti našeg naroda". Hagel je kritizirao raspravu o vojnom napadu SAD-a ili Izraela na Iran.

Pljuska Amerikancima

– Imenovanje Chucka Hagela bit će pljuska za svakog Amerikanca koji se brine o sigurnosti Izraela – rekao je Matt Brooks, izvršni direktor Republičke židovske koalicije. Obama je predložio i Johna Brennana za novog direktora CIA-e. On bi trebao zamijeniti umirovljenog generala Davida Petraeusa koji je nakon izvanbračne afere u studenome podnio ostavku. Brennan je karijeru izgradio upravo u CIA-i, a trebao je biti imenovan direktorom još 2009., ali je kandidatura povučena zbog optužbi da je dopustio korištenje brutalnih mjera ispitivanja zatvorenika u vrijeme Bushove administracije. Istraga je potvrdila da su te optužbe bile netočne i nepravedne.

>>Pentagon stvara vojnika koji ne spava, ne jede i regenerira se

Ključne riječi

Komentara 3

ER
EUGEN ROMMEL
12:24 08.01.2013.

Ako je to tako, mislim da će ga brzo maknuti!

OB
-obrisani-
21:44 08.01.2013.

abdulah se boji za svoju "bracu" hehehehehehehe

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
15:31 09.01.2013.

Ovaj američki ministar, godpodin Chuck Hagel je normalan čovjek, bio je godinu dana u Vijetnamskom ratu i dobro zna (za razliku od nekih proratnih nabrijanih forumaša) da rat nije dječja igra, nego krvava borba, najčešće za tuđe interese, a pobjednik je samo onaj tko se iz rata izvuče živ i zdrav. Bio je i McCain u Vijetnamskom ratu, ali je McCain tamo zasigurno pretrpio nekakve šokove s trajnim psihičkim poremećajima te liježe i ustaje s mislima kako treba nekoga "zgaziti". Uvaženi godpodin Hagel je iz Nebraske i trenutno nije član nikakve političke stranke. Desničar je staroga kova, izolacionist (to boli izraelski lobiji i ratoborne desničare) i protuimigrantski raspložen. Samo ne bi me čudilo da on bude brzo uklonjen nakon neke napumpane afere ili da mu se ne izmisli kakva bolest koja bi ga natjerala na povlačenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije