Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministar Fuchs otkrio gdje postoji mogućnost da djeca budu na nastavi bez maski

Ako je epidemiološka situacija u nekoj županiji ili gradu izrazito stabilna, lokalno se može donijeti odluka da djeca više ne trebaju nositi maske, kaže Fuchs
12. rujna 2020. u 11:55 3 komentara 1213 prikaza
Zagreb: Radovan Fuchs od Blaženke Divjak preuzeo Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je u subotu kako u slučaju epidemiološki stabilne situacije na lokalnoj razini, lokalni stožer može donijeti odluku da se na nastavi ne trebaju nositi maske.

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 146 novozaraženih koronavirusom COVID-19 u hrvatskoj U Hrvatskoj još 261 osoba zaražena koronavirusom, sedmero preminulih

"Imamo pritisak grupacije ljudi, roditelja, koji se ne slažu s preporučenim mjerama. Određeni ljudi se ne slažu s nošenjem maski na nastavi, pa nalaze razne argumente", kazao je Fuchs komentirajući u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija pritiske roditelja na škole oko obveze nošenja maski na nastavi. Ustvrdio je i da je odluka o nošenju maski u određenim situacijama utemeljena na preporuci Svjetske zdravstvene organizacije.

"Ne možete nikada napraviti da svi budu zadovoljni. Mi idemo s pozicije da činimo kako nam stručnjaci, epidemiolozi sugeriraju. Ako je epidemiološka situacija u nekoj županiji ili gradu izrazito stabilna, lokalno se može donijeti odluka da djeca više ne trebaju nositi maske", izjavio je Fuchs dodavši da je napravljen fleksibilan model kako bi svi skupa mogli sudjelovati, kako bi djeca čim više bila u školi i dobila nastavu uživo.

Trenutni problem pohađanja nastave vjeronauka za onu djecu koja to ne žele, a zbog epidemioloških razloga se ne mogu miješati s drugim razredima, Fuchs je nazvao tipičnim primjerom nenastavka reformskih procesa i problemom koji i od prije postoji u školstvu, a koji je se u kriznoj situaciji još više vidi.

Prvi je dan nove školske godine u splitskom školama KORONAVIRUS U HRVATSKOJ Gotov prvi tjedan nastave: Pozitivno 261 dijete, nastavu na daljinu provodi sedam škola

"Sada imamo koronu, imamo poseban režim unutar škola, princip nemiješanja djece, pa je taj problem sada naravno veći”, kazao je Fuchs dodavši kako se slaže da se taj problem mora riješiti. Ravnateljima je poručio da nastavu organiziraju uz maksimalnu fleksibilnost te da maksimalno idu u susret djeci, ali da se primijene sve metode uz poštivanje epidemioloških mjera.

Fuchs je komentirao i prijedlog sindikata Preporod da se u nekim školama zbog vrućina i nošenja maski na nastavi, školski sat skrati na 30 minuta.

"Sve dobre i pametne sugestije su dobrodošle... No želim upozoriti na jednu stvar - skraćenje sata za 5 minuta koji imamo u Zagrebu, u konačnici znači da imamo 11 posto manje nastave kroz godinu", poručio je.

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije