Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kajtazi inicirao sastanak

Ministar Ćorić najavio rješenje problema s odlaganjem otpada u romskom naselju u Pribislavcu

Pribislavec: Ministar Ćorić i Kajtazi obišli divlje deponije u romskom naselju
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/5
28.07.2021.
u 15:12

Bez akcijskog plana, ne znam na koji način će se rješavati pitanje romske zajednice - istaknuo je Kajtazi i dodao da treba pojačati zapošljavanje Roma, ne samo u javnim radovima

Pozvali smo ministra u pomoć! - rekao je načelnik Pribislavca u Međimurskoj županiji Matija Ladić koji je obišao romsko naselje s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem te saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem.

Kajtazi je i inicirao sastanak nakon problema s odlaganjem otpada u romskom naselju, a problem su i česta paljenja smeća.

Idućih mjeseci problem s otpadom u Pribislavcu bit će riješen, najavio je Ćorić. Preduvjeti su kreiranje infrastrukture i razgovori na razini jedinica lokalne samouprave s potencijalnim koncesionarom. No, dodao je ministar, najvažnije je pitanje integracije ljudi koji žive u ovom dijelu naselja s ostalim stanovnicima. Zastupnik Kajtazi rekao je da problem s odlaganjem otpada nije od danas.

28.07.2021., Pribislavec - Obilazak divlje deponije u romskom naselju Pribislavec. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

- Zabrinjavajuće je što u ovoj županiji imamo oko 12.000 Roma, a jedinice lokalne uprave i samouprave čine jako malo za uređenje romskih naselja. Romska zajednica ima nekoliko strateških dokumenata, prije dva tjedna Vlada je donijela i novi nacionalni plan za Rome, ali što to vrijedi kad ni jedna jedinica lokalne samouprave nema akcijski plan. Bez akcijskog plana, ne znam na koji način će se rješavati pitanje romske zajednice - istaknuo je Kajtazi i dodao da treba pojačati zapošljavanje Roma, ne samo u javnim radovima.

- Od pravih, zdravih i sposobnih Roma mi stvaramo invalide jer primaju zajamčenu minimalne naknade od koje se ne može živjeti. Moramo razmišljati kako zapošljavati ljude. Imamo jako puno pozitivnih primjera u ovoj županiji o kojima se ne govori - zaključio je.

Komentara 3

GO
goran2hr
17:02 28.07.2021.

Rješenje problema? Iz teksta mi nije jasno kako? Država plaća odvoz i "rješava problem" ili će Romi morati odvajati otpad, plaćati paušal + čipiranje kanti, tj. plaćanje pojedinačno svake kante koja se odveze? A sve to u cilju "uklanjanja razlika".

AI
Ante III
16:47 28.07.2021.

E da je to zeljezo gazda ni igle nebi nasli

AI
Ante III
16:46 28.07.2021.

To je ljenost.Romi jednostavno nemaju radne navike.U mojoj kuci sam sortiram smece i placam odvoz tako i oni trebaju.Smanjit svakom socijalu dok se ne naplati odvoz smeca.Ili se nej uguse u vlasitom smecu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije