Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrtovi sunca

Ministar: Ako neće Vrhovni sud, ja ću tražiti suspenziju suca

suđenje mito štrok
Dalibor Urukalović/PIXSELL
16.04.2010.
u 10:47

Hrvatin: Odlučit ću o prijedlogu za suspenziju pazeći da ne utječem na odluku o zakonitosti prisluškivanja.

Mogu li dubrovački suci optuženi u aferi Vrtovi sunca, bez obzira na presumpciju nevinosti, nastaviti obnašati sudačku dužnost uz činjenicu da u pravomoćnoj optužnici postoje njihovi razgovori koji ih kompromitiraju kao suce?

>>Izbačeni prisluškivani razgovori sudaca jer nije bilo naloga

Nedopustivi razgovori

Ako Vrhovni sud odluči da je prisluškivanje sudaca bilo nezakonito, tada, pravno gledano, svi moraju zaboraviti da su ti razgovori ikad postojali. No, etička dimenzija razgovora koji nisu spojivi s radom suca je nešto drugo. Čak i ako budu oslobođeni, hoće li se vjerovati njihovim budućim presudama da su čiste ako se zna za ozbiljnu optužbu na “slučajnom dokazu” da su na poticanje stranaka utjecali na presude? Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin jučer je odmah zatražio i dobio presliku optužnice protiv optuženih u aferi Vrtovi sunca.

Dok je sudac Ivo Besjedica po sili zakona suspendiran jer mu prijeti više od pet godina zatvora, sudac Pero Miloglav, za afere predsjednik Županijskog suda, koji je pod blažom optužbom i koji govori zainteresiranoj stranci kako je “stisnuo svoje” i kako su sad izvijećali presudu, nije suspendiran. Jer to, rekao nam je predsjednik Državnog sudbenog vijeća Ivan Turudić, nitko nije tražio! A mogli su i to mogu zatražiti predsjednik Vrhovnog suda, predsjednica dubrovačkog Županijskog suda

Predsjednik Vrhovnog suda Hrvatin koji je jučer dobio optužnicu protiv svih optuženika pa i sudaca razmatra ulaganje zahtjeva DSV-eu za suspenziju suca Miloglava

- Odlučit ću o prijedlogu za suspenziju suca Miloglava nakon što o žalbi USKOK-a na odluku o izdvajanju prisluškivanih razgovora kao nezakonitih dokaza odluči Vrhovni sud, ne želeći ni na jedan način dovoditi u sumnju bilo kakvu mogućnost utjecaja predsjednika Vrhovnog suda na odluku vijeća koje će odlučiti u tom predmetu i o toj žalbi– odgovorio nam je Hrvatin, Imajući na umu da je riječ o tzv. uskočkom predmetu očekuje da će takva odluka biti donesena u kratkom roku.

Predsjednik DSV-a, sudac Turudić razumljivo, nije htio komentirati proces sucima, ni njihovu etiku, no iz načelne izjave o tome kakav sudac treba biti iščitava se i kako se tu uklapaju suci Besjedica i Miloglav.

– Biti sudac nije profesija nego poziv. Nisi sudac samo dok radiš u sudnici. Sudac si i kad dođeš doma i kad si u mirovini. To zvanje zahtijeva određeno ponašanje koje ne šteti ugledu profesije. Etički kriteriji prema sucima su stroži – kaže Turudić.

Erozija povjerenja

Vladimiru Gredelju, bivšem predsjedniku Udruge sudaca, a danas odvjetniku, Miloglav je prijatelj:

– Pero Miloglav moj je dobar prijatelj, ali za njega bi bilo bolje da tijekom procesa bude izvan službe. Kada je ovakva sumnja u pitanju i dok se ne vidi je li optužnica utemeljena ili nije, može biti upitna njegova nepristranost u drugim predmetima. Kada postoji sumnja u moral, poštenje i etiku suca, on ne bi trebao raditi u službi dok se to ne razjasni i zbog sudaca samih i zbog poruke društvu. Jer erozija povjerenja građana u institucije ove zemlje najveće je zlo koje može pogoditi zemlju poslije rata – kaže Gredelj.

U slučaj se uključio i ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

- Predsjednik Vrhovnog suda izvijestio me je da u konzultacijama s predsjednicom Županijskog suda u Dubrovniku razmatra ulaganje prijedloga za suspenziju suca Miloglava. Ministar pravosuđa nema ovlast predlaganja suspenzije, ali ima mogućnost iniciranja stegovnog postupka. Slljedeći duh Zakona o DSV-u, prvo ću pružiti priliku predsjednicima Županijskog i Vrhovnog suda da odluče o podnošenju prijedloga za suspenziju, odnosno o pokretanju stegovnog postupka, a ako odluka o pokretanju stegovnog postupka ne bude donesena u primjerenom roku ili njome ne budem zadovoljan, razmotrit ću jesu li se stekli uvjeti da sam podnesem prijedlog za pokretanje stegovnog postupka, odgovoio nam je ministar Šimonović .

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije