Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Shvaćene prijetnje

Ministar 500%: Vrdoljak u 30 dana legalizirao pet puta više nego HDZ

ivan vrdoljak (1)
Marko Jurinec/PIXSELL
30.10.2012.
u 08:25

– Rezultati su dokaz da smo dobili dobar zakon jer je rast prijava za legalizaciju u zadnjih mjesec dana 500 posto veći nego što je bio proteklih godinu dana kada je na snazi bio stari zakon – rekao je ministar Vrdoljak

– U posljednjih mjesec dana broj zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata porastao je za čak 500 posto. To je dokaz da smo napravili dobar i jednostavan zakon. Zahvaljujem građanima koji su ozbiljno shvatili pruženu šansu – rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak i dodao da je iznimno zadovoljan prvim rezultatima novog Zakona o postupanju s bespravno sagrađenim objektima.

Bagere šalju na Zagreb

Ministar se pohvalio da je od 15. rujna do 15. listopada 7748 bespravnih graditelja podnijelo zahtjev za legalizaciju, što je na mjesečnoj osnovi čak pet puta više nego za vrijeme trajanja HDZ-ova zakona (od listopada 2011. do listopada 2012.) kada je u 12 mjeseci primljeno samo 15.205 zahtjeva. Iako je porast zainteresiranosti bespravnih graditelja očit, ministar Vrdoljak ipak ne bi trebao biti suviše zadovoljan rezultatima. Naime, ako tim tempom zahtjevi budu pristizali i dalje, do 30. lipnja 2013. – zadnjeg roka za podnošenje zahtjeva – samo 62.000 građana zatražit će legalizaciju. Kažemo samo jer će to biti tek 30 posto od ukupnog broja bespravnih objekata, kojih je, prema najskromnijim procjenama, oko 200 tisuća.

Po postotku izdanih rješenja odnosno brzini rada županijskih i gradskih upravnih odjela, najbolji su u Bjelovaru (od 178 primljenih zahtjeva izdali su 67 rješenja, pa je postotak realizacije solidnih 37,64 posto). Slijede uredi u Krapini (36,84%), Makarskoj (34,19%)... Kad su u pitanju županijski uredi, najagilniji su u Krapinsko-zagorskoj (30,83%). Najlošije rezultate imaju Vodnjan (1,14%), Novigrad (1,72%) i Rijeka (1,85%), odnosno Zadarska županija s realizacijom od sramotnih 2,02 posto. Ništa bolje nije ni u gradu Zadru – 5,03 posto.

Davorin Oršanić, pomoćnik ministra za inspekcijske poslove, izvijestio je da je od početka godine uklonjeno 209 objekata, od čega su 207 srušili sami bespravni graditelji, a samo je u dva slučaja rušenje trebalo izvesti Ministarstvo, te je najavio da će bageri idućih mjeseci najviše rušiti u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Kako je ministar Vrdoljak rekao da nitko neće biti amnestiran "bio on tajkun, hollywoodski glumac ili političar", Oršanića smo pitali je li inspekcija Ministarstva konačno utvrdila jesu li Ivana i Goran Višnjić na Hvaru ilegalno sagradili ne samo gusternu koju će morati srušiti nego i novi ljetnikovac.

"Neće kuća pobjeći"

– Dozvola za rekonstrukciju i dogradnju stare kuće izdana je, a jesu li Višnjići gradili sukladno dozvoli, tek će se vidjeti. Kuća je tamo i nikamo neće pobjeći – rekao je Davorin Oršanić.

>>Legalizacija bespravne kuće u Zagrebu stajat će 80.000 kuna

>>Geodeti će na bespravnim objektima zaraditi 250 mil. kuna

Komentara 28

ST
stefj
10:07 30.10.2012.

Tja, ovo će oped biti u stilu - ozakonili smo toliko i toliko tisuća nelegalno napravljenih objekata te srušili smo toliko i toliko... Ja bih bio sretan kada bi se ova vlada mogla pohvaliti i nečim konstruktivnim kao npr. omogućili smo investitorima izgradnju toliko i toliko tvornica te otvaranje toliko i toliko radnih mjesta...

IS
ispravakntcnavoda
10:59 30.10.2012.

@stefj Jep, imaš pravo. Ali ministarstvo graditeljstva se bavi onim što može. I čini mi se da to radi bolje od prethodnih... A za investicije treba prvo nešto napraviti Bauk...srediti zemljišne knjige, zatim Linić...dati okvir u kojem će investitor moći i zaradaditi nešto. Potom Miljanić koji mora omogućiti brži rješavanje sporova ukoliko dođe do njih. Bez kordinacije tih ministarstava, nema ni privatnih investicija. A samo nas one mogu iz gabule izvući...

IS
ispravakntcnavoda
10:00 30.10.2012.

Ma meni je ipak bio najbolji onaj lik iz Zadra, župan, što li je već.... Kaže da ga komunisti hoće smijeniti, a narod ga je izabrao.... I onda, na direktno pitanje voditelja kako objašnjava to da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji riješeno 17 posto zahtjeva za legalizaciju, a tamo je isto HDZ na vlasti i njih nitko ne proziva, a Zadarska se proziva zbog 2 posto riješenih zahtjeva, lik i dalje odgovara floskulama. Pa narod ga je izabrao da napravi nešto za njih, a ne da lupa floskule o hrvatstvu i komunistima....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije