Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josipovićeva operacija

Minigo: Možete naručiti liječnika iz EU da vas operira

Hrvoje Minigo
Žarko Bašić/PIXSELL
20.01.2014.
u 22:23

Po Zakonu o reguliranim profesijama, liječnik iz EU može povremeno raditi u drugoj zemlji s licencijom svoje matične zemlje

Ministarstvo zdravlja pismeno će se očitovati Udruzi hrvatskih pacijenata na dopis, kazali su nam u Ministarstvu kad smo potražili odgovor na pitanje koje je ministru Rajku Ostojiću i šefu HZZO-a Siniši Vargi uputio predsjednik UHP, Marijo Drlje. A ono glasi: Tko od osiguranika HZZO-a i pod kojim uvjetima ima pravo koristiti bolničke kapacitete u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu a da dovede liječnika iz inozemstva, kako je to učinio predsjednik Ivo Josipović.

– Nikoga nismo prozvali, ali danima nismo čuli odgovor i zbunjeni smo, ni sami ne znamo odgovoriti ljudima koji su nas to pitali – pojašnjava nam M. Drlje. “Znači li to da ako nema dovoljno liječnika za napraviti MR ili UZV srca, na koje se dugo čeka, mi osiguranici, obični smrtnici, možemo koristiti kapacitete u drugoj smjeni u bolnici i dovesti poznanika ili prijatelja koji nije zaposlenik bolnice da nam napravi pretragu?”, stoji u pismu.

Sanacijski ravnatelj KBC-a dopustio je operaciju na Rebru

Kad smo pitali HZZO, uputili su nas na Ministarstvo i Hrvatsku liječničku komoru, proglasivši se nenadležnima za to tumačenje. A šef HLK Hrvoje Minigo kaže da od ulaska Hrvatske u EU vrijedi Zakon o reguliranim profesijama i da je uoči pristupanja RH izmijenila Zakon o zdravstvenoj zaštiti, te Komora ima novi pravilnik o izdavanju licencija liječnicima.

– Sada liječnik, državljanin EU, koji ima licenciju u matičnoj zemlji, bez obveze dobivanja licencije, može doći u Hrvatsku i povremeno obaviti posao u nekoj ustanovi. I predsjednik je to napravio – kaže dr. Minigo. Sanacijski ravnatelj KBC-a dopustio je operaciju na Rebru, a HZZO naplatio po redovnom cjeniku, u okviru bolničkih limita, jer stvarne troškove te operacije obvezno osiguranje ne pokriva. Naime, ako je neka operacija skuplja nego je predviđeno cjenikom HZZO-a, razliku podmiruje pacijent.

>>Leko: Suci moraju biti malo otporniji. Nisu mala djeca

>>Josipoviću ne treba iskopati oči ako je u sukobu interesa

Komentara 12

DI
Dingač
08:10 21.01.2014.

druže predsjednice ... to je samo jedan obični očni kapak a ti si jedan običan ..... što bi bilo i koga bi doveo da je bilo srce u pitanju?!

Avatar fidelio
fidelio
07:48 21.01.2014.

Ma kakvi bakrači. Predsjednik je ostvario primitak u naravi, a s obzirom na svoju poziciju radi se o sukobu interesa. Ja ne mogu nikome ostvariti uslugu u Hrvatskoj bez naplate, niti mogu primiti istu - ako nema naplate, nema ni poreza. Baš bi bilo tako dobro poslovati - ma to mi je prijatelj asfaltirao dva kilometra ceste, radio je besplatno, nema problema :)

KR
krka
08:25 21.01.2014.

Ovaj minigo je isti kao i lik koji ga je postavil na to mjesto! Pitam ja u ime javnosti; tko od građana Hrvatske ima "prijatelje" doktore u inozemstvu da ih dovede operirati u Hrvatsku???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije