Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priznanje za Hrvatsku

Mini summit čelnika EU idući tjedan u Zagrebu: Naglasak na proširenju Europske unije

Humanitary Conference For Civilians In Gaza - Berlin
Foto: Firas Abdullah
1/3
11.11.2023.
u 17:39

Naglasak će biti na proširenju Unije, što je postao prioritet nakon ruske agresije na Ukrajinu

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel odabrao je Zagreb kao jedan od četiri glavna grada, uz Pariz, Berlin i Kopenhagen, u kojima sljedećeg tjedna organizira konzultacije o strateškom programu Europske unije. Mini-summit šefova država i vlada nekoliko zemalja članica Unije u Zagrebu je predviđen za četvrtak, neslužbeno doznajemo od svojih izvora u Bruxellesu.

Ideja je da Michelove konzultacije u četiri grada pokriju svih 27 država članica, odnosno svih 27 čelnika koji svoje zemlje i inače zastupaju u Europskog vijeću, a neslužbeno također doznajemo da će u Zagrebu biti talijanska premijerka Giorgia Meloni, poljski premijer Mateusz Morawiecki, slovački premijer Robert Fico, malteški premijer Robert Abela i još neki, koji su trebali biti u prvoj skupini na konzultacijama u Parizu, ali nisu bili jer je u zadnji čas odlučeno da se za jučer predviđene konzultacije u Parizu otkazuju. Odabir Zagreba u uskom krugu gradova za održavanje Michelovih konzultacija o strateškom programu Europske unije doživljava se i kao priznanje ugleda Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića u Europskom vijeću.

Svjedoci smo burnih vremena

"Svjedoci smo burnih vremena, od katastrofa u cijelom svijetu povezanih s klimatskim promjenama do tehnoloških previranja uzrokovanih najsuvremenijim digitalnim razvojem i fragmentacije multilateralnog poretka utemeljenog na pravilima", piše Charles Michel u pozivnom pismu na konzultacije, koje će se odvijati u obliku radnih večera. "U tom kontekstu moramo razmotriti sposobnost Europske unije da djeluje i ostvari svoje ciljeve. U Granadi smo utvrdili opći okvir i obuhvatili niz prioriteta: sigurnost i obranu, otpornost i konkurentnost, energetiku, migracije, globalni angažman i proširenje Unije. Naša rasprava tijekom večere bit će prilika da se podrobnije bavimo tim pitanjima, a osobito da razmotrimo na koji se način moramo prilagoditi kako bi Unija bila snažnija, na unutarnjoj i na globalnoj razini", dodaje predsjednik Europskog vijeća u pozivnom pismu liderima. U Zagrebu će se, doznajemo, veći naglasak staviti na raspravu o proširenju Unije, što je postao prioritet nakon ruske agresije na Ukrajinu, dodijeljivanja kandidatskog statusa za Ukrajinu, Moldaviju i Bosnu i Hercegovinu (sada se predlaže i za Gruziju), te javno izrečenog očekivanja predsjednika Europskog vijeća da i zemlje kandidatkinje i sama Europska unija budu spremne za proširenje do 2030. godine.

VEZANI ČLANCI 

Jedno od pitanja koje će se pretresati na Michelovim strateškim konzultacijama je donošenje odluka u Vijeću EU: "Kako možemo poboljšati donošenje odluka da bismo i dalje bili prilagodljivi? Trebamo li preispitati pravila glasovanja i kako?", piše Michel u pozivnom pismu liderima. Već dulje se, naime, pokušava provesti ideja o ukidanju jednoglasnog odlučivanja i prelasku na odlučivanje kvalificiranom većinom u većem broju područja o kojima se odlučuje u Vijeću EU. U prijevodu to znači smanjenje prava veta država članica, čemu se mnoge države članice protive, a među njima i Hrvatska. Za donošenje takve odluke o promjeni načina odlučivanja u Vijeću EU potrebna je jednoglasna odluka, što znači da veto samo jedne države može zaustaviti takav prijedlog. Zbog toga Michel o tome želi razgovarati u sklopu konzultacija o strateškom programu.

Strateški program (Strategic Agenda) Europske unije definira se svakih 5 godina, a novi se odnosi na razdoblje 2024.-2029. i trebao bi biti usvojen u ljeto sljedeće godine. Jedno od važnih pitanja je i kako financirati europski proračun u novim okolnostima kao što su masovna financijska pomoć Ukrajini, moguće novo proširenje, ali i u okolnostima postojanja zajedničkih obveznica iz kojih se financirao oporavak od korona-krize.

VEZANI ČLANCI

Promjena u svijetu birokrata

Nije jasno u koju skupinu na Michelove konzultacije dolazi mađarski premijer Viktor Orban, koji je i jučer u jednom intervjuu ostavljao dojam da želi strateški zaokret, a ne običan strateški program EU kakav se donosi svakih pet godina. "Treba nam promjena u svijetu birokrata u Bruxellesu kako bi oni konačno radili ono što je u interesu Europljana", rekao je Orban i ustvrdio da sada čelnici EU u Bruxellesu rade u interesu "globalističke elite, ne u interesu Mađara, Nijemaca, Francuza, Talijana…"  

VIDEO Strava u Zagrebu: Nakon svađe izbo 48-godišnjaka oštrim predmetom

Komentara 2

FR
FraneTente1861
11:40 12.11.2023.

Plenkovic daj ostavku! Banozic je jos jedan primjer korupcije i katastrofalne afere tvoje vlade!!

KU
Kuler
11:08 12.11.2023.

Odabean je Zagreb kao zahvala, obzirom da smo uredno unistili seljake ubijanjem zdravih svinja i unistili zdravlje stanovnistva cijepljenjem zdravih ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije