Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORUKA HRVATSKOJ

Rusko veleposlanstvo: Nadamo se da neće odugovlačiti s nabavom cjepiva

COVID-19 vaccination site at Moscow's Kuntsevo Plaza shopping mall
Foto: MIKHAIL METZEL/Newscom/PIXSELL
1/2
19.03.2021.
u 15:53

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ranije je izvijestila da je od Ministarstva zdravstva zaprimila dokumentaciju o cjepivu Sputnjik V

Rusija se nada da Hrvatska neće odugovlačiti s nabavom cjepiva Sputnjika V, objavljeno je u petak na Facebook profilu ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Rusko veleposlanstvo navodi kako "trenutno ruska strana polazi od činjenice kako je uspostavljen intenzivan kontakt između proizvođača cjepiva i nadležnih tijela RH, a prije svega Ministarstva zdravstva". 

"Veleposlanstvo izražava nadu da se rješavanje pitanja o prijelazu na praktičnu provedbu postignutih dogovora neće odugovlačiti."

U suprotnom, kako dalje navodi, "hrvatske savjetodavne službe bit će prisiljene... stajati 'u redu', čekajući pristanak EMA-e i Europske komisije toliko dugo koliko oni će za to odrediti", navodi se u objavi.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ranije je izvijestila da je od Ministarstva zdravstva zaprimila dokumentaciju o cjepivu Sputnjik V kako bi se osigurala spremnost za interventni uvoz u slučaju da se ukaže potreba za njime.

Europska agencija za lijekove (EMA) provodi postupnu ocjenu cjepiva Sputnjik V, u kojoj aktivno sudjeluju i stručnjaci HALMED-a. Medicinski časopis The Lancet nedavno je objavio rezultate kliničkih testiranja po kojima je rusko cjepivo siguran i učinkovit proizvod u borbi protiv koronavirusa. 

Mađarska je prva u EU odobrila Sputnjik V i njime počela cijepiti svoje stanovništvo. Isto cjepivo izazvalo je političke trzavice u Slovačkoj i Češkoj, a Hrvatska, Latvija i Rumunjska zasad čekaju zeleno svjetlo EMA-e za uporabu ruskog cjepiva. 

"Oduvijek smo govorili kako su život i zdravlje iznad svega te u opskrbi lijekovima za njihovo osiguranje ne može biti politike pa je važno udružiti napore za brzu pobjedu u borbi protiv epidemije zbog koje stanovništvo gotovo cijelog planeta ostaje zaprepašteno", zaključuje se u objavi ruskog veleposlanstva.

Uvode se besplatne COVID putovnice

 

Komentara 13

Avatar kenshi
kenshi
17:38 19.03.2021.

Hrvatska je na daljinskom upravljanju iz Bruxellesa kroz Plenkovića. Poruka iz Rusije je trebala ići direktno u Bruxelles a ne ovoj vladi.

Avatar lvan12
lvan12
21:25 19.03.2021.

Da podsjetim, Hrvatska je NARUČILA od AstraZenece 2,7 milijuna doza, 900.000 od Johnson&Johnsona, po milijun doza od Pfizera i Moderne, te 300.000 doza od CureVaca i to u trenutku kada im treće faze testiranja NISU bile gotove, kada NIJE bilolo u stručnim časopisima objavljenih rezultata, kada EMA nije odobrila niti jedno od tih cijepiva!!! Dakle naša vlada je ovime jasno pokazala da je odustala od dobrobiti svog naroda pod pritiscima iz EU i SAD-a i vrijeme je da se to jasno i glasno kaže!!

AA
aabbcc
07:33 20.03.2021.

Niko ne pita kakvo je rusko cjepivo i moze li se vjerovati da su Rusi napravili cjepivo koje ne ubija narod ili da nema neke druge stetne posljedice za zdravlje ljudi ? Zasto se kriju informacije o ruskom cjepivu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije