Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori u hdz-u

Milošević se kandidirao, Kosor mu oduzela vođenje financija stranke

\'11.03.2011. Avenija Dubrovnik, Zagreb-U dvorani Globus na Zagrebackom velesajmu odrzan je sredisnji odbor HDZ-a. Ivan Domagoj Milosevic Photo: Boris Scitar/PIXSELL\'
Foto: Boris Ščitar/Pixsell
1/8
11.01.2012.
u 12:19

Kad joj je najavio kandidaturu za šefa, J. Kosor Miloševiću oduzela vođenje stranačkih financija

Vrhu HDZ-a trebalo je više od mjesec dana da se nađu i razgovaraju o unutarstranačkim izborima. Pritisci su učinili svoje i Jadranka Kosor morala je sazvati Predsjedništvo. Jedan po jedan član vodstva ulazio je jučer u 11 sati u središnjicu, a tri i pol sata kasnije svima su puna usta bila priča o demokratizaciji stranke. Kosor i Šeks morali su odustati od prvobitnog plana o jednom kandidatu za lidera.

Globalni izazovi

– To je jako dobro i to će dodatno ojačati demokratske procese u stranci koji će se provesti u ozračju uzajamnog poštovanja i uvažavanja kako bi HDZ dodatno ojačao za sve izazove koji su pred nama – komentirala je s tiskovne konferencije šefica Jadranka Kosor činjenicu što već ima tri protukandidata željna zasjesti u njenu fotelju – Darka Milinovića, Tomislava Karamarka te Ivana Domagoja Miloševića koji je članove Predsjedništva o kandidaturi obavijestio u pismu.

Iako Kosor na presici nije željela otkriti detalje iz pisma, doznajemo da je Milošević u njemu govorio i o budućnosti HDZ-a. Stranka se, napisao je, mora otvoriti prema članovima i promjenama, dobiti novi zanos i snagu i nastaviti s pobjedama. Mora se, istaknuo je, otvoriti i prilagoditi novim globalnim izazovima koji ju čekaju ulaskom u Europskoj uniji. Kraj pregovora u pismu je spomenuo i kao ispunjenje velikog povijesnog cilja države pod vodstvom HDZ-a, a istaknuo je i ulogu prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana u gradnji države.

U duhu demokratizacije vodstvo se dogovorilo da će točan datum izbora odrediti 23. siječnja na novoj sjednici Predsjedništva. No neslužbeno doznajemo da će članstvo na izborni sabor početkom svibnja. Do tada će se održavati izbori po gradskim, općinskim i županijskim odborima, za što je do sada uvijek trebalo tri mjeseca.

Osim izbora vodstva, na saboru bi se trebao izmijeniti i Statutu stranke. Po novome, za kandidaturu potpise bi na saboru trebalo skupiti i šestero potpredsjednika koje trenutno, po aktualnom Statutu, predlaže Središnji odbor. Vjerojatno će se smanjiti i broj potrebnih potpisa da bi svaka kandidatura bila valjana. Po sadašnjem, za predsjednika je potrebno dobiti potporu 400 članova.

Iz Statuta bi trebao “izletjeti” i institut počasnog predsjednika jer je vlasnik te titule Ivo Sanader “izletio” iz stranke.

Nema više kulta ličnosti

Inače, na sjednici je dogovoreno i da svi članovi Predsjedništva mogu dati svoje prijedloge što bi se sve u Statutu trebalo promijeniti. Sve u svemu, može se zaključiti da je u stranci zavladala potpuno drukčija atmosfera.

– Da, počeo je proces demokratizacije. Kada u SDP-u Predsjedništvo traje tri i pol sata, to je normalno, a kada isto toliko traje u HDZ-u, svi misle da je počeo rat – našalio se Darko Milinović nakon sjednice. Pohvalio se i kako su mu kolege iz Predsjedništva ljudski čestitali na kandidaturi, no doznajemo da je čestitka izostala od šefice stranke.

– Prije ovog sastanka postojala je jedna brana kod nekih koji su pokušavali otezati proces demokratizacije u stranci. Ona je sada srušena i otvorio se prostor za demokratsku utakmicu u kojoj se svi mogu ravnopravno natjecati – poručio je jedan član Predsjedništva te dodao kako se sa svime na sastanku, nakon velike borbe, morao složiti i Vladimir Šeks.

Da su promjene nastupile u HDZ-u vidljivo je i iz činjenice da se na kandidaturu odlučio Ivan Domagoj Milošević. Do sada nekome bez godina stranačkog iskustva tako nešto ne bi nikada palo na pamet. No on je uvjeren da ima velikih šansi, a svoju je kandidaturu prije Nove godine otkrio šefici Kosor.

Ona je to, doznajemo, teško primila i kaznila ga na način da mu je oduzela vođenje financija u stranci pa je upitno tko se time sada uopće bavi. No on ne odustaje, a najveća mu je motivacija što se na stranačkim izborima ne bira samo šef HDZ-a nego osoba koja će moći pobijediti Zorana Milanovića na budućih izborima i voditi državu. I unatoč nedostatku stranačkog iskustva, Milošević navodno ima i potporu Hrvata u Americi.

Iz cijele situacije jasno je da su se svi ključni “igrači” u HDZ-u urotili protiv Jadranke Kosor.

Ipak, gubitak šefovske funkcije na ovim izborima ne bi trebao nužno značiti odlazak u ropotarnicu povijesti HDZ-a za Jadranku Kosor ili bilo kojeg drugog kandidata koji izgubi na izborima.

Dosta je HDZ gradio kult ličnosti i većina u Predsjedništvu misli da nakon izbora za sve treba i dalje biti mjesta u stranci i da rušenje Jadranke Kosor nije i ne smije biti jedini cilj unutarstranačkih izbora.

– Oni koji podržavaju protukandidate u jednome se slažu – ne znamo tko će biti predsjednik, no znamo da to neće biti J. Kosor.

Komentara 298

OB
-obrisani-
21:10 11.01.2012.

slobodan je živ ????

MR
mrvecdam
08:36 12.01.2012.

jeli ovaj Milosevic cistokrvni rvat ko i Jaca ili jos cistokrvniji?

OB
-obrisani-
14:13 11.01.2012.

Cosa Nostra ...bira......Kuma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije