Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Milošević je najviše kriv za rat, a krvoproliće je bilo njegov ručni rad

Milošević je bio opsjednut nemilosrdnim i fanatičnim ciljem stvaranja etnički čiste velike Srbije, piše londonski list
20. studenoga 2012. u 08:48 193 komentara 14 prikaza
\'Former president of Yugoslavia Slobodan Milosevic appears for the court of the International Crime Tribunal in The Hague, October 29, 2001. Milosevic made his third appearance at the United Nations
Foto: Reuters/Pixsell

Tijekom rata u Jugoslaviji sve su strane činile zločine, ali najodgovorniji za te zločine bio je Slobodan Milošević. Piše tako londonski "Times" osvrćući se na presudu Haaškoga suda kojom su hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni svih optužbi za ratne zločine.

Hrvatski građani srpske nacionalnosti zaista su bili žrtve, ali ispravan odgovor vlade Srbije bi trebao biti prihvaćanje presude suda kao konačne riječi o sukobu i priznavanje da korijeni raspada Jugoslavije leže u odlukama donesenim u Beogradu, piše Times.

– Milošević je bio opsjednut nemilosrdnim i fanatičnim ciljem stvaranja etnički čiste velike Srbije – pišu i podsjećaju da su hrvatske snage u kolovozu 1995. godine izvele operaciju Oluja tijekom koje je 200.000 Srba pobjeglo ili bilo protjerano iz svojih domova, a 150 ih je ubijeno.

To su bili zločini i sud UN-a nije to doveo u pitanje, a oslobađanje hrvatskih generala počivalo je na procjeni da protjerivanje Srba nije bilo rezultat zločinačkog udruživanja. Times piše i da se operacija Oluja pokazala ključnom u zaustavljanu Miloševića i spašavanju Bosne i Hercegovine.

Krvoproliće je bilo ručni rad Miloševića, piše Times i zaključuje da pomirenje, koje je sada ključno, ovisi o točnom prepričavanju povijesti.

>> Oslobađanje generala neće povećati šanse u tužbi za genocid

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
 • vicy3011:

  je li moguće,englezi okrivljuju srbe

 • tiha voda:

  Kasna spoznaja, izgleda da se više nemogu oči zatvarati pred istinom!

 • Avatar intimus500
  intimus500:

  Milošević je najviše kriv za rat, a krvoproliće je bilo njegov ručni rad +++ hmmm .. to znači da se on sam sebe na izborima birao i da je histerija koja je vlada srbijom, dijelom Hrvatkse i BiH oko stvaranje ... prikaži još! v. srbije laž .. jer je on "nekako" nagovorio srbski narod, a koji je izrazito pacifist da čini zločine i napada druge narode ... ma to su priče za malu djecu ... čiste GLUPOSTI!!!