Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Milošević je još 1996. surađivao s Haaškim tribunalom

Telefonski razgovori koje je haaški optuženik Ratko Mladić tajno snimao pokazuju kako je Slobodan Milošević intenzivno surađivao s Haaškim sudom.
01. rujna 2010. u 08:40 20 komentara 16 prikaza
milošević
Foto: Reuters/Pixsell

BEOGRAD - Telefonski razgovori koje je haaški optuženik Ratko Mladić tajno snimao pokazuju kako je Slobodan Milošević intenzivno surađivao s Haaškim sudom 1996. , otkriva beogradski Blic. Kazete s tajno snimljenim razgovorima pronađene su u veljači ove godine u pretrazi stana Mladićeva sina Darka. Miloševićevu suradnju potvrđuje i jedan razgovor s početka 1996. koji je Mladić, tada već optužen za ratne zločine, vodio s Momirom Bulatovićem, tada predsjednikom Crne Gore. Bulatović u tom razgovoru prenosi Miloševićev zahtjev Mladiću da u Haag pošalje svog pomoćnika generala Zdravka Tolimira kao svjedoka.

- Generale, to je neophodno, predsjednik Milošević to očekuje. Milutinović je bio na razgovorima s Casseseom. Uvjeravali su ga kako na njih nitko ne može politički utjecati... - govorio je predsjednik Crne Gore Mladiću, ali se on nije slagao da u Haag pošalje Tolimira, koji je uhićen 31. svibnja 2007. Milan Milutinović je u vrijeme razgovora bio ministar vanjskih poslova, a Antonio Cassese prvi predsjednik Haaškog suda. Blic drži zanimljivim i snimljeni telefonski razgovor iz tog razdoblja između Mladića i Momčila Perišića, zapovjednika vojske Jugoslavije, koji ilustrira probleme u odnosima vojnog zapovjednika bosanskih Srba s Miloševićem. Naime, u tom razgovoru, uz mnogo psovki, Perišić nagovara Mladića da posjeti Miloševića, što on odbija, izgovarajući se kako je bolestan. Zanimljivo je da se u najviše psovki koje su izgovorili zapovjednici spominjao Bog. Mladić je uspio u jednoj kratkoj rečenici čak dva puta opsovati Boga, precizira Blic.

- Mladić je snimio više od 40 sati telefonskih razgovora, među kojima su oni s Miloševićem, Radovanom Karadžićem, Jovicom Stanišićem, Dobricom Ćosićem, Momirom Bulatovićem i drugima. Oni su dragocjen materijal i pronađeni su zahvaljujući dojavi - kaže izvor Blica upoznat s istragom.

Jedan od dokaza Miloševićeve dobre suradnje s Haagom, kojemu je osporavao legitimitet kada se njemu sudilo, jest i uhićenje Dražena Erdemovića u Srbiji 2. ožujka 1996. koji je odmah priznao kako je bio u streljačkom vodu u Srebrenici i za to je kasnije osuđen. Pretpostavlja se kako je uz Miloševićevo odobrenje krajem rujna 1998. bosanski Srbin Stevan Todorović uhićen i izručen Haagu. Haaško je tužiteljstvo Mladića optužilo 24. srpnja 1995., a Miloševića u svibnju 1999. Protiv Mladića je optužnica izmijenjena i sada se tereti za genocid u Srebrenici, opsadu i granatiranje Sarajeva, a Milošević je bio optužen za zločinački pothvat i za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

Pronađen stan u kojemu je donedavno boravio Mladić ili Hadžić?

Blic iz pouzdanih izvoda doznaje kako su prije dva tjedna istražni organi u Srbiji na jednoj lokaciji pronašli stan za koji vjeruju da ga je donedavno koristio jedan od dvojice haaških bjegunaca - Ratko Mladić ili Goran Hadžić. Izvor Blica kaže kako ne može otkriti lokaciju stana niti tko je u njemu živio jer bi to ugrozilo istragu.

KORUPCIJA U RH
U Otvorenom zaiskrilo između Grmoje i Keruma: Ma kome si ti platio gulaš u životu?
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • Avatar atrpimir
  atrpimir:

  sve to smrdi na reviziju

 • -obrisani-:

  Sve ove kazete i Mladićevi dnevnici su podmetačina srpske tajne službe. Da je Milošević surađivao sa Haag-om dobio bi imunitet kao i Mesić.

 • Avatar atrpimir
  atrpimir:

  iako ne vjerujem u ove snimljene razgovore, no mogli bi pomoći hrvatskoj kao dokaz u optužbi prema srbiji i naplati reparacija.