Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milorad Pupovac: Ekstremna desnica ne može biti naš partner, a Plenkoviću se nemamo potrebu dodvoravati

25. rujna 2016. u 15:00 133 komentara 9145 prikaza
MIlorad Pupovac
Foto: HTV Screenshot
Pogledajte galeriju 1/2

Gost prve ovosezonske emisije Nedjeljom u dva voditelja Aleksandra Stankovića bio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac koji je komentirao pregovore s HDZ-om oko sastavljanja vlade, hrvatsko-srpske odnose te referendum u Republici Srpskoj, a dotakli su se i teze da je dolaskom Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a zabijen čavao u lijes hrvatske lijevice.

Stanković mu je u uvodu rekao kako prije nije govorio ovako sporo, na što mu je Pupovac odgovorio da kad je bio mlađi onda je bio sigurniji.

- Čovjek sada mora vagati svaku riječ kada je predstavnik nacionalne manjine.

Govoreći o šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću, Pupovac je rekao da se manjine nemaju potrebe dodvoravati Plenkoviću. 

- Konačno imamo jednu osobu a da je ne moramo provjeravati, rekao je Pupovac, pojasnivši da Plenković ima obrazovane, profesionalne i političke karakteristike koje ga stavljaju u vrlo visok rang i u europskim razmjerima.

Za hrvatsku demokraciju i ustavni poredak važno je da se ojača desni centar, objasnio je Pupovac razloge zbog kojih je ušao u pregovore sa HDZ-om. No, primijetio je Stanković, Hasabegović se čudi da ga vi i Furio Radin napadate mada nikad nije imao protusrpska stajališta?

- Mi želimo da se Hrvatska okrene budućnosti i demokratskim potencijalima, a ne da se vraća nedemokratskim resursima prošlosti. Želimo da manjine budu prihvaćene kao dio demokratskog potencijala. Oni koji iz revizionističkih pozicija politički poraženih strana 20. stoljeća žele oblikovati hrvatski politički i kulturni prostor, ne mogu biti naš partner.

Hoćete li prihvatiti Hasanbegovića za potpredsjednika Sabora?

- On je izabrani predstavnik naroda, kao i ja. Vidjet ćemo.

Stanković i Pupovac dotakli su se i referenduma u Republici Srpskoj.

- Referendum je oportun za Dodika, smatra Pupovac, no on bi volio da do referenduma nije ni došlo.

Jeste li Plenkovićev Srbin, zanimalo je Stankovića?

- Čim se nektko iz redova srpskih političara poveže s desnicom proglašava se Tuđmanovim ili Sanaderovim Srbinom. Nadam se da to više neće biti pitanje.

Hoće li Srbi ući u u vladu i je li uvjet za to reguliranje mirovina zaposlenih na nekad okupiranoim područjima?

- To je staro pitanje koje se poteže još od vremena mirne integracije.

Je li istina da tražite četiri pomoćnika ministra?

- Ne, to je stara stvar. To je zadano Erdutskim sporazumom. Mi tražimo funkcionalnu participaciju. Da na tim mjestima budu pripadnici svih nacionalnih manjina. No do toga još nismo došli u pregovorima.

Hoćete li vi biti potpredsjednik vlade?

O tome se govori od 2004. pa je 2007 bilo gotova stvar. Sad se to opet spominje. Usmjeren sam na parlament i rad na fakultetu. Simbolički i funkcionalno bilo bi dobro da manjine budu zastupljene. O svim oblicima participacije tek ćemo razgovarati. Bez Plenkovića nećemo licitirati.

Stankovića je zanimalo i što Pupovac misli o studentskim protestima na Filozofskom fakuletu i istupu saborskog zastupnika Željka Glasnovića?

- Studenti se ne bore samo za svoju budućnost, oni se bore za akademske i znanstvene slobode. Oni koji ih napadaju, sabornici i profesori, nisu ništa bolji od onih koji su to radili prije 40-50 godina.

Ima li ljevica šanse?

- Hrvatska treba snažnu lijevu stranku. I jednu još lijeviju od ove središnje, kaže Pupovac koji misli da ljevica ima šansu: "Pogledajte samo mlade ljude koji stvaraju novu lijevu politiku."

'mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, obuzeo ju je strah
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
 • kruti101:

  ekstremna desnica ti u beogradu drug četnik pupavac!!!!!!

 • Deleted user:

  Profesionalni srbin, od ove države voli samo "ustaške" kune.

 • Avatar juricamesko
  juricamesko:

  kaže Pupovac referirajući se na generala Glasnovića "ti koji napadaju studente FF vraćaju se u vrijeme od prije 40-50 godina nazad",isti taj Pupovac završio je isti taj FF i na njemu radi od 1983 godine u vrijeme kad se katedra ... prikaži još! nije mogla dobiti bez blagoslova matičnog komiteta partije.u vrijeme kada su se na FF mogli raditi smo provjereni i pouzdani kadrovi partije koji su predano štitili vrijednosti Tita i partije i koji si uzimaju za pravo da oni budu moralne vertikale i da su jedino oni ti koji imaju pravo na ispravan vrijedonosni sud.