Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Milorad Dodik: Naš cilj je ujediniti Republiku Srpsku sa Srbijom, to je višestoljetna težnja

"To nikada nije bila borba za BiH, nego za jedinstvo sa Srbijom" rekao je Dodik dodavši kako je konačni cilj samostalna i slobodna Republika Srpska.
09. siječnja 2021. u 19:59 133 komentara 20980 prikaza
Milorad Dodik nakon poraza u Banjoj Luci obratio se medijima
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je opet rekao kako je Republika Srpska zapravo država srpskog naroda i istaknuo da joj je krajnji cilj samostalnost i ujedinjenje sa Srbijom.

"RS je nedvojbeno država srpskog naroda", kazao je čelnik bosanskih Srba povodom Dana Republike Srpske, koji se obilježava danas.

Za razliku od ranije, ove je godine obilježavanje tog praznika koji je ustavni sud BiH proglasio neustavnim organizirano bez parada policajaca i vatrogasaca te bez masovnih okupljanja zbog pandemije.

JAKO LIJEPO VIDEO Srbi ga grade, a mi ga možemo samo sanjati: Ovo je novi stadion susjeda

Trenutno predsjedavajući tročlanog Predsjedništva BiH, Dodik je u videosnimci ponovio da je Republika Srpska "ostvarenje višestoljetne ideje Srba da imaju svoju državu".

Kazao je kako je taj entitet rezultat borbe što su je Srbi vodili od razdoblja turske okupacije do komunističke bivše SFRJ koja je srpskom narodu pokušavala uskratiti identitet "formirajući neke druge nacije".

"To nikada nije bila borba za BiH, nego za jedinstvo sa Srbijom" rekao je Dodik dodavši kako je konačni cilj samostalna i slobodna Republika Srpska.

Zvonimir Despot I Vučiću i svima drugima koji su pomogli treba reći – hvala

Dio zastupnika srpske nacionalnosti u skupštini tadašnje SRBiH je 9. siječnja 1992. protuustavno proglasio "Srpsku Republiku BiH", pokušavši tako spriječiti neovisnost BiH. Ustavni sud dvaput je presudio da je obilježavanje tog datuma neustavno jer krši prava Hrvata i Bošnjaka koji žive na teritoriju RS-a.

Unatoč tome što je ta presuda obvezujuća, vlasti u RS-u nastavile su s tom praksom, a Dodik je danas najavio da se 2022. može očekivati najveća proslava do sada.

"To je dan koji je napravio narod pa ne može i nikada neće biti ukinut odlukom bilo kojeg međunarodnog inkvizitora", zaključio je.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja