Naslovnica Vijesti Hrvatska

Miljenko Puljić novi predsjednik HKD-a Napredak – Zagreb

Izabrana i dva dopredsjednika - prof. dr. sc. Ivica Kisić i dr. sc. Tomislav Dubravac.
23. svibnja 2018. u 09:10 0 komentara 739 prikaza
HKD Napredak - Zagreb
Pogledajte galeriju 1/3

Na izbornoj skupštini HKD Napredak - Zagreb, održanoj u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, izabrano je novo vodstvo te jedne od najstarijih i najvažnijih hrvatskih kulturnih institucija. Za novog predsjednika jednoglasno je izabran Miljenko Puljić, koji će tako na toj odgovornoj i časnoj funkciji zamijeniti dr. sc. Tomislava Dubravca. A uz predsjednika Društva, na Skupštini su izabrana dva dopredsjednika prof. dr. sc. Ivica Kisić i dr. sc. Tomislav Dubravac.

HNK Održana svečana akademija za 25. obljetnicu obnove rada HKD Napredak-Zagreb

Dosadašnjim članovima Upravnog odbora, kojega čine arhitekt Franko Čuvalo, pravnik Vinko Hrkać, inženjer Fabijan Jokić, glumac Vinko Kraljević, profesor Franjo Marić te Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović, pridružili su se dr. sc. Vlado Jukić, ravnatelj Klinike za psihijatrijske bolesti Vrapče-Zagreb, odvjetnik i bivši ministar pravosuđa Bosiljko Mišetić, biolog i imunolog dr. sc. Srećko Sladoljev te umirovljeni general Hrvatske vojske Rajko Dumančić. U Nadzorni odbor Napretka odabrani su poduzetnik Tomislav Antunović, odvjetnik Draško Semren, kirurg doc. dr. sc. Zlatko Vlajčić, mr. sc. Ante Pleš te inženjerka matematike Diana Burazer-Delalić. U Stegovni sud izabrani su akademik Berislav Topić, dr. sc. Neven Šimac i Ferdo Kurtić.

HKD Napredak - Zagreb
1 / 3
Miljenko Puljić

U svom govoru novoizabrani predsjednik Puljić je istaknuo: „Danas imam posebnu odgovornost, uputiti zahvale dosadašnjem predsjedniku HKD Napredak Zagreb dr. Tomislavu Dubravcu u svoje osobno i u ime članstva na časnom vođenju društva, na iznimnom trudu i požrtvovnosti. U dubokom sam uvjerenju da će naša daljnja suradnja donijeti mnoga dobra Napretku. Obilježavanjem u ovoj godini dvadeset i pete godišnjice obnove djelovanja HKD Napredak Zagreb i predstavljanjem monografije uspješno je simbolizirano razdoblje u kojem je HKD Napredak Zagreb prolazio sa teškoćama u realizaciji svojih aktivnosti. No to nije ništa novo jer od postanka Hrvatskog kulturnog društva Napredak teškoće su prisutne kroz njegovo tadašnje sveobuhvatno zalaganje za modernom nacijom zasnovanom na prosvjetiteljskim načelima.“ Dodao je kako su razvoj društva, tehnologije, znanosti i obrazovanja, pratile i prate intenzivne demografske promjene i migracijska kretanja što predstavlja velike izazove i u djelovanju Napretka ne samo kao hrvatskog društva, već posebno i kulturnog.

Željko Jozić, Tatjana Petrić i Franjo Topić U SARAJEVU Potpisan sporazum o suradnji 'Napretka', zagrebačke Sveučilišne knjižnice i Instituta za hrvatski jezik

Novi predsjednik Društva, Miljenko Puljić, bivši je ravnatelj Zagrebačke filharmonije, a danas obnaša funkciju direktora marketinga Kazališta Komedija te je savjetnik za kulturne programe na Visokoj školi Edward Bernays u Zagrebu. Puljić je član svjetskog udruženja menadžera Međunarodnog društva za izvedbene umjetnosti sa sjedištem u New Yorku, Europske asocijacije Festivala u Brusselu, intendant je Međunarodnog festivala Mostarsko proljeće do 2016., član Rotary cluba Zagreb Kaptol, Matice hrvatske Zagreb te viši asistent na Fakultetu prirodno matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

„Njegovanje znanja o prošlom mora biti u službi buđenja strastvenih čežnji i nada bremenite budućnosti. Upravo tako skrbeći se o kulturi Napredak će udovoljavati svojoj prvoj i najvišoj zadaći da duh domovine ne samo čuva i štiti nego ga i čini uvijek sve boljim“, rekao je Puljić. Zaključio je kako su povijest i sadašnjost pokazale da je Napredak u Zagrebu neuništiv i da se održao upravo snagom kulture i vjere, one istinske koju Napretkovci njeguju.

Uz izbornu Skupštinu i novo vodstvo Napretka, 2018. godinu obilježila je i proslava 25. obljetnice obnove rada HKD Napredak – Zagreb u sklopu koje je predstavljena monumentalna monografija „Djelovanje Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zagrebu između 1992. i 2017. godine“. Riječ je o temeljitom prikazu uloge i aktivnosti Napretka, institucije koja je stasala u Mostaru, Sarajevu i Zagrebu te stoljećima povezivala Hrvate u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te promicala prosvjetu i kulturu.

Glavna skupština Da nije bilo Napretka, Prelog i Andrić možda ne bi osvojili Nobela Poruka Franje Topića Hrvatska za nas Hrvate iz BiH nije inozemstvo predsjednica i HKD Napredak Primila izaslanstvo HKD-a Napredak Franjo Topić predsjednici: Utječite na pozitivan govor o Bosni i Hercegovini i Hrvatima koji tamo žive
Štednja
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.