Naslovnica Vijesti Hrvatska

Miljenić uputio zahtjev Srbiji da Marić služi kaznu u Hrvatskoj

Ministar pravosuđa sastao se s Marijanom Lončarević Marić, suprugom Veljka Marića. Razgovarali su o pravnoj situaciji njezina supruga, odnosno mogućnosti da kaznu izdržava u Hrvatskoj
03. travnja 2012. u 17:10 21 komentara 3 prikaza
veljko marić
Foto: Michael Palijan

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić sastao se danas s Marijanom Lončarević Marić, suprugom Veljka Marića, osuđenog u Srbiji na 12 godina zatvora. Kako je priopćeno iz ministarstva razgovaralo se o pravnoj situaciji Veljka Marića, odnosno pravnoj mogućnosti da zatvorsku kaznu izdržava u Hrvatskoj.

Ministar Miljenić obavijestio je Marićevu suprugu da je 3. travnja osobno uputio Srbiji formalni zahtjev da Veljko Marić izdržava kaznu u Hrvatskoj. Također ju je izvijestio da je, na bilateralnom susretu prije dva tjedna, o predmetu njenog supruga razgovarao sa srpskom ministricom pravde Snežanom Malović.

Iz Ministarstva podsjećaju da je formalna molba za premještajem Veljka Marića u Hrvatsku upućena Srbiji sukladno Konvenciji Vijeća Europe o transferu osuđenih osoba iz 1983. godine, a na temelju prethodnog pisanog zahtjeva Marijane Lončarević Marić.

– Od Republike Srbije zatražena je sva relevantna dokumentacija temeljem koje će nadležni županijski sud provesti postupak preuzimanja izvršenja – ističu iz ministarstva.

Preuzimanje izvršenja strane kaznene presude provodi domaći sud putem tzv. postupka egzekvature, na način da vlastitom presudom osuđeniku izrekne kaznu u okviru kaznenog zakonodavstva Hrvatske. Pritom domaći sud ne može razmatrati je li strani sud osuđujućom presudom pravilno utvrdio činjenično stanje. Nakon što ova presuda domaćeg suda postane pravomoćna, osuđenik može biti premješten u Hrvatsku radi nastavka izdržavanja zatvorske kazne, uz prethodnu suglasnost strane države. U konkretnom slučaju tu suglasnost daje ministrica pravde Republike Srbije, objasnili su postupak.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • -obrisani-:

    niški zatvor...365 soba ej svaka soba po jednoga roba......

  • goga12:

    Možda bi to bilo ok da se slučaj dogodio u Srbiji a da je Marić hrvatski državljanin,ali događaj se zbio u Hrvatskoj.Po kom pravu mu Srbija sudi.

  • -obrisani-:

    Srbija neće pristati dok god je na snazi................Zakon o ništetnosti........