Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvode red na sudu

Miljenić traži razrješenje šefice suda jer nije kontrolirala suce

'10.04.2012., Zadar - Ministar pravosudja Orsat Miljenic posjetio je Zupanijski sud te obavio razgovore s celnim ljudima suda o informatizaciji i uvodjenju e-spisa.  Photo: Dino Stanin/PIXSELL'
'Dino Stanin/PIXSELL'
18.04.2013.
u 13:47

Rezultat inspekcije: Neučinkovito 26 sudaca, a kod četvero nađena 43 predmeta u kojima je nastupila zastara

Ministarstvo pravosuđa u utorak je na Državno sudbeno vijeće poslalo zahtjev za razrješenje predsjednice Prekršajnog suda u Zagrebu Željke Grgec, doznali smo zanimajući se o pozadini pisma poslanog na adrese 14 državnih i medijskih adresa, uključujući veleposlanstva SAD-a i Njemačke. O tomu će odlučiti DSV, kojem zahtjev još nije stigao. Pismo u kojem traže da se razmotri "kaotično stanje" na sudu u strahu od "odmazde" potpisali su "suci i sutkinje, savjetnici i savjetnice".

"Porazan" nalaz

Najvažniji im je argument "porazan" izvještaj na 70 stranica nakon nadzora koji je potkraj 2012. provela Pravosudna inspekcija Ministarstva pravosuđa. Usto, tvrdi se da predsjednica mobingira, šikanira i omalovažava suce kojima se, kako tvrde, obraća: "Šuti, ja sam predsjednica." Dovodi se u pitanje i njezino znanje i iskustvo za čelnu poziciju na najvećem prekršajnom sudu u državi.

Pravosudna inspekcija uistinu je potkraj prosinca završila nadzor tijekom kojeg su metodom slučajnog uzorka kod dvoje sudaca našli 21 predmet u kojem je bez objektivnog razloga nastupila apsolutna zastara prekršajnog postupka, s tim da su se slučajevi i dalje vodili kao otvoreni. Pregledom izvješća u elektroničkom sustavu upravljanja otkrivene su još dvije sutkinje koje su imale 22 "zastarjela" predmeta. Osim toga, provjerom ažurnosti kroz godišnje statističke preglede utvrđeno je da su rješavali jedva tri četvrtine priljeva predmeta, odnosno da je 26 sudaca ostvarivalo jedva 70 posto zadane norme. Protek vremena od nadzora do stegovnog zahtjeva vjerojatno treba pripisati pisanju nalaza te traženju očitovanja od predsjednice suda Željke Grgec, koja se jučer pismeno očitovala i na naš upit, naglasivši da je spremna i na detaljnije objašnjenje.

Bolji rad, a ne mobbing

Željka Grgec zamjerila nam je što dajemo važnost zlonamjernoj anonimnoj predstavci, što se zasad pokazalo kao opravdani izuzetak. Ako se "mobbing" tiče zahtjeva da svi suci i savjetnici moraju postizati bolje rezultate, "onda to mogu priznati", odgovara nam Grgec spominjući i sama nezadovoljavajući radni učinak koji je utvrdila pravosudna inspekcija "pored čak viška sudaca i sudskih savjetnika". Ali i to je dio složenog "naslijeđenog problema" iz prijašnjih razdoblja, o čemu je predsjednica izvještavala nadležna tijela. Unatoč svemu što je poduzimano, Grgec ističe da je i u siječnju 2013. pojedinačni rad sudaca bio "porazan", manji od državnog prosjeka. No, u ožujku se situacija konačno popravila, na 84 predmeta po sucu, znatno više od prosjeka, ističe Grgec.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije