Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Paljenje zastave

Pusić i Ostojić osudili izjave iz Srbije: Takva retorika šteti! Svaki političar mora paziti što govori!

Ranko Ostojić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
02.04.2015.
u 11:44

Miljenić se apsolutno slaže s pokretanjem kaznenog postupka protiv Šešelja.

Nakon što je srpski ministar rada Aleksandar Vulin Antu Gotovinu nazvao ustaškim generalom, a premijeru Milanoviću imputirao da podrškom Anti Gotovini podržava i politiku koja je odvela da toga iz Hrvatske iseli 250.000 ljudi, ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić pitali smo koji su daljnji koraci u kontekstu hrvatskosrpskih odnosa.

- Spuštanje lopte. Ja se barem nadam. Što se nas tiče, mi smo u prvom redu reagirali na izjavu člana Vlade republike Srbije, ministra Vulina upućene i Hrvatskoj i generalu Anti Gotovini i hrvatskom premijeru. U tom smislu smo donijeli odluku o pozivanju hrvatskog veleposlanika u Beogradu na konzultacije u Zagreb. Takva retorika jednog člana srbijanske vlade doista šteti, pogotovo jer je on bio najavljen da govori u ime cijele vlade republike Srbije. To šteti odnosu između dvije zemlje, šalje negativnu poruku cijeloj regiji pa i šire. Zato je danas važno da se takva retorika suzbije i da se u Srbiji prepozna kao apsolutno neprihvatljiva. Mi naravno imamo i imat ćemo komunikaciju sa Srbijom i želimo da u regiji vladaju europski standardi u komunikaciji. Retoriku koju je koristio Vulin ne koristi niti jedan hrvatski dužnosnik niti bi je koristio prema drugim zemljama, a kamoli prema susjednoj zemlji. Što se tiče daljnjih koraka, čini mi se da iz Srbije dolaze signali da su i oni prepoznali da bi trebalo smiriti situaciju i ubuduće se ne upuštati u takvu vrstu komunikacije. Srpski premijer Aleksandar Vučić jučer je rekao da članovi njegove vlade više neće govoriti na takav način, stoga zaključujem da su oni prepoznali problem, rekla je Pusić.

Političari i odgovornost

Dodaje da donekle razumije situaciju u Srbiji koja je de facto rezultat odluke Haškog tribunala uz puštanje Šešelja, a kasnije opoziva te odluke, ali da svi političari imaju veliku odgovornost i da se time treba rukovoditi u političkoj komunikaciji.

Kako Srbija želi postati punopravna članica u Europskoj uniji novinari su ministricu Pusić pitali poštuje li uopće ministar Aleksandar Vulin odluke Haškog suda.

- Što on poštuje ili ne, to je manje važno. Važno je da je on htio poslati lošu ,negativnu i svađalačku poruku, poruku koja kvari odnose. Unatoč svemu, ministrica Vesna Pusić rekla je kako Hrvatska neće blokirati Srbiju na putu prema Europskoj uniji.

- Ma niti govora, upravo obrnuto. Europski put Srbiji je jedina šansa, jedina šansa za uvođenje makar minimalnih europskih standarda u komunikaciji, rekla je Pusić, a na novinarsku opasku da u Srbiji očito toga nema Pusić je rekla:

- Pa ne ide to preko noći. Ministrica vanjskih poslova rekla je kako srpski premijer Aleksandar Vučić još nije nazvao hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

Inače, premijer Vučić rekao je da će nazvati Milanovića čim se vrati u Beograd sa službenog puta u Slovačkoj.

Neprihvatljive poruke

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić također je komentirao je izjavu Aleksandra Vulina.

– Svaki političar mora izuzetno paziti što govori, pogotovo u situaciji kada su takve poruke neprihvatljive. To je najmanje što mogu reći – rekao je Ostojić, a novinari su ga pitali i smatra li da je Srbija učinila dovoljno time što je protiv Vojislava Šešelja podignula prijavu zbog paljenja hrvatske zastave.

– Mislim da je puno važnije povlačenje veleposlanika Republike Hrvatske iz Beograda, to je hrvatski odgovor. Mislim da Srbija treba promijeniti svoj odnos prema tome i mislim da izuzetno važno da poštuju odluke haškog suda kao što je Hrvatska poštovala odluke tog suda. Jednako tako je važno da ne vrijeđaju osjećaje ljudi u Hrvatskoj – rekao je ministar Ranko Ostojić.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je da bi takvo ponašanje to jest paljenje tuđe zastave u Hrvatskoj bilo procesuirano stoga očekuje da će isto tako postupiti i Srbija i apsolutno se slaže sa pokretanjem kaznenog postupka protiv Šešelja.

>> Nova provokacija Vojislava Šešelja: 'Sretan sam što sam zapalio hrvatsku zastavu'

Komentara 59

DU
Deleted user
11:38 02.04.2015.

pupavce ... javii see!

DU
Deleted user
11:01 02.04.2015.

Pupovac šuti kao konobarski novčanik, a ni ovaj mi baš ne zvuči previše ni uvjerljivo niti uzbuđeno. Sjetimo se one scene na tekmi u BG, gori zastava RH na tribinama a tadašnji min. Jovanović gleda sve to onako leden k o špricer.

DU
Deleted user
11:58 02.04.2015.

Gdje su sad svi oni starceki iz anti-Hrvatske... khmm.. pardon... anti-fasisticke lige ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije