Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izručenje

Miljenić može spasiti Zadrožnog od političkog progona u Ukrajini

Ivan Zvonimir Čičak, portal
Marko Prpic/PIXSELL
19.02.2013.
u 13:58

Protivimo se izručenju zemljama koje nemaju potvrđene demokratske standarde - Moldaviji, Bjelorusiji, Rumunjskoj, Turskoj, Rusiji i Ukrajini – kazao je Čičak

Hrvatski helsinški odbor danas je i javno od ministra pravosuđa Orsata Miljenića tražio da se Andrej Eduardovič Zadorožni ne izruči Ukrajini. Još je u prosincu Vrhovni sud odlučio da se Zadrožnog, koji je trenutno u pritvoru u Osijeku, izruči Ukrajini, no zbog opasnosti od političkog progona za Zadorožnog su se zauzele Fond braće Kličko, kojeg potpisuje vođa ukrajinske oporbe, boksač Vitalij Kličko, te frakcija u ukrajinskom parlamentu Naša Ukrajina-Narodna samoobrana.

Oni preko HHO-a mole Hrvatsku da Zadorožnog ne izruče. On se, objašnjava šef HHO-a Ivan Zvonimir Čičak, spominje kao jedan od svjedoka obrane u novom procesu protiv bivše premijerke Julije Timošenko, a dvojica svjedoka su već likvidirana. Kako je u pismu HHO-u objasnio ukrajinski odvjetnik Zadorožnog traže zbog “obmane banke i prisvajanja novaca” za što ga Sigurnosna služba Ukrajine nije prijavila poreznom inspektoratu već odmah tražila bezuvjetnu kaznenu odgovornost, a od nepoznatih su mu ljudi stizali zahtjevi da im mora dati polovicu svoje mreže od 70 restorana Kozirna karta.

– U Ukrajini se procesi vode po zakonu iz 1963. godine. HHO se načelno ne protivi izručenima, ali ne i državama koje ne garantiraju nepristrano suđenje bez miješanja dnevne politike u presumpciju nevinosti i zatvorske uvjete. Protivimo se izručenju zemljama koje nemaju potvrđene demokratske standarde - Moldaviji, Bjelorusiji, Rumunjskoj, Turskoj, Rusiji i Ukrajini – kazao je Čičak. Nada se da će ministar Miljenić ubrzo donijeti odluku o neizručenju i spasiti Zadorožnog od političkog progona u Ukrajini.

Komentara 3

OB
-obrisani-
14:11 19.02.2013.

Postovani! Miljenić može spasiti Zadrožnog od političkog progona u Ukrajini * Ispit demokracije! Kada bi kod nas bilo po demokratskim, a ne partijskim nacelima, doticni bi dobio politicki azil. Lijep pozdrav!

Avatar jabarabaagodinaslaba
jabarabaagodinaslaba
15:07 19.02.2013.

E, moj Čičak , po tim mjerilima Hrvatskoj ne bi trebalo nikoga izručiti.

Avatar nekakav
nekakav
17:15 19.02.2013.

a zašto je onda sanader u zatvoru?! što je to drugo nego politički progon, ionako dokaza pravih protiv njega nemaju, osim novinskih natpisa plasiranih od ondašnje oporbe i plaćenih medija? mislim, kako da se protiv kriminala borimo, ako ga na svakom koraku dozvoljavamo? njega traži jedna druga, njegova, zemlja. radi zločina za koje mu želi suditi. zašto im ga ne bi izručili? kao i u slučaju one turkinje. trebali smo je izručiti. njoj je njemačka dala azil, zaštitila je. zamislimo da se onih 300.000 izbjeglih srba pojavi pred našim vratima, i zatraži azil..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije