Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANJI BROJ SUDOVA

Miljenić: Dvije milijarde više u džepu građana

Orsat Miljenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
19.09.2014.
u 10:07

Građani će imati bržu i kvalitetniju uslugu, ujednačit će se sudska praksa

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić smanjio je broj općinskih i prekršajnih sudova sa 130 na 46, a općinskih državnih odvjetništava sa 33 na 22. Konačni prijedlog zakona o područjima i sjedištima sudova prošao je jučer u Vladi.

Mala zemlja, puno sudova

– Broj općinskih sudova smanjuje se sa 67 na 24, a prekršajnih sa 63 na 22. Moramo biti svjesni da je Hrvatska mala zemlja te da smo dosad imali preveliku mrežu koja nas je i skupo koštala – rekao je ministar Miljenić. Izravnih ušteda zapravo neće biti, rekao je ministar, jer će se sve što se uštedi odmah i investirati u pravosudni sustav, čije su potrebe ogromne.

– Ali bit će velikih posrednih ušteda. U Hrvatskoj prvostupanjski postupak traje u prosjeku 460 dana i kada to dovedemo na europski prosjek, građanima će u džepovima ostati oko dvije milijarde kuna zbog manjih kamata. Građani će imati bržu i kvalitetniju uslugu jer će se smanjenjem broja sudova više ujednačiti sudska praksa – tvrdi Miljenić. Reorganizacija mreže sudova ne znači da će se općinski sud u, primjerice, Valpovu fizički ugasiti a zgrada suda isprazniti, nego da će predsjednik općinskog suda u Osijeku biti nadležan i za općinske sudove u Đakovu, Našicama, Belom Manastiru i već spomenutom Valpovu. Umjesto pet predsjednika, odsad ćemo imati samo jednog – suda u Osijeku. U praksi bi to trebalo značiti da on može suca iz Đakova na neko vrijeme pozvati u Osijek da pomogne ako je broj predmeta u Osijeku po jednom sucu veći nego u Đakovu.

Kolanje žalbenih spisa

Novost je i “kolanje žalbenih spisa”, odnosno postupno će se uvesti nadležnost svih županijskih sudova na cijelu državu. Dakle, županijski sud u Splitu moći će rješavati žalbu na prvostupanjsku presudu bilo kojeg općinskog suda.

U raspravu se uključio i premijer Zoran Milanović: “Smatrat ću da se stvari sređuju kada se na ljestvici članica Vijeća Europe počnemo dizati s dna prema sredini u pogledu presuda i postupaka zbog kojih nas kažnjava Europski sud za ljudska prava”.

Komentara 12

JO
johnxxx
10:54 19.09.2014.

Miljenić: "Dvije milijarde više u džepu građana". Kakva laž. Pa već u sljedećoj rečenici taj lik kaže da će novac biti reinvestiran u pravosudni sustav. SDP je laž, laž i samo laž.

CE
cenzura
10:24 19.09.2014.

Ovo što rade i kako nas uvjeravaju da ćemo uštedjeti te da će biti bolje i efikasnije graniči sa zdravim razumom. Ukidanje Općinskih sudova neće donijeti nakakove uštede iz razloga što svi suci ostaju u svojim zgradama i uredima, sve drugo osoblje ostaje na svojim mjestima a mantra kako će biti manje predsjednia Sudova je tako neznatna ušteda obzirom koliko će portupci poskupiti građanima. Navest ću samo jedan primjer. Prije nekoliko godina ukinut je Općinski sud u Garešnici i pripojen Općinskom sudu u Daruvaru (udaljen 40 km). Naravno da su svi sudci ostali raditi u Garešnici ali se dogodili nešta drugo. Predmeti s područja Garešnice rješavaju se u Daruvaru a predmeti s područja Daruvara u Garešnici pa tako stranke u postupku putuju vamo tamo što jako poskupljuje postupke samim građanima. Obzirom da će sada te udaljenosti biti još veće bit će veći trškovi i manja dostupnost sudovima.

ST
stefj
10:54 19.09.2014.

Miljenić: Dvije milijarde više u džepu građana... Hm, možda dvije milijarde više u džepovima političara ili uhljeba, ali građani od toga neće sigurno neće profitirati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije